Ezeket látta már?

Melanóma tünete a szemen: ezt figyelje, mert gyorsan rákáttétet képezhet

melanoma, eye

A szemben lévő melanóma egy agresszív daganat, amit ha nem vesznek időben észre, a szem elvesztésével is járhat.

Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú látószervet érintő daganat. Mit kell róla tudni?

Súlyos esetekben a szemgolyót el kell távolítani

A melanómát a köztudatban alapvetően a bőrrákkal azonosítják, a szemben ritkábban alakul ki a daganatos elváltozás, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján például évente 25-30 páciensnél diagnosztizálják.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója kiemelte, általában elhanyagolt esetekkel találkoznak, amelyeknél már csak a szemgolyó eltávolításával lehet megfékezni a daganat véráramba kerülését és más szervekre való átterjedését. A kóros daganatos elváltozás több helyen kialakulhat, így az íriszben, a sugártestben és a retinában is, utóbbi a leggyakoribb eset.

Ezek a szemben levő melanóma tünetei

A szemben lévő melanómát leggyakrabban szemészeti vizsgálat során fedezik fel. Az elváltozás szemfenéki vizsgálat során, pupillatágítással szűrhető ki. Kívülről látható elváltozás ugyanis nem, vagy csak elvétve alakul ki a szemhéjon vagy a retinán. Árulkodó tünet lehet:

  • a fokozódó látásromlás
  • a torz látás vagy látótérkiesés
  • tágabb erek, de jelentkezhet szemfájdalom
  • esetleg barna folt a szem falán.

Szinte kivétel nélkül csak az egyik szemnél fedezik fel a melanómát.

A szemben kialakult melanóma okai

A daganat kialakulásában az előrehaladott életkor mellett fontos rizikófaktor a családi halmozódás, a világos szem- és bőrszín, valamint a fokozott UV-sugárzás.50 éves kor felett évente fel kell keresni egy szemorvost, aki a szemfenéki, pupillatágításos vizsgálat során nemcsak daganatos elváltozást fedezhet fel, de például szürkehályogra vagy szaruhártya-problémákra is fény derülhet.

A korai felismerés azért fontos, mert ez növelheti a kezelés hatékonyságát és a látásélesség megőrzését. A kezelési lehetőségek a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függőek. Enyhébb esetben szóba jöhet lézerkezelés, kontakt besugárzás vagy a daganat kimetszése. Későn felismert, nagyra nőtt rosszindulatú daganat kezelése csak a szemgolyó műtéti eltávolításával lehetséges.

Élet szemprotézissel

Az eltávolított szemgolyót ma már esztétikus, nem feltűnő protézissel tudják pótolni, ugyanakkor a szemben kialakuló rákos elváltozás kifejezetten agresszív, ezért könnyen okozhat áttéteket, ami jelentősen rontja a túlélési esélyeket.

Ugyan a nap káros sugarainak nincs annyira direkt roncsoló hatása a szemre, mint a bőrre, érdemes nyáron gondoskodni a szem megfelelő védelméről is – tette hozzá a klinikaigazgató. A jó napszemüveg kiválasztásánál fontos szempont, hogy a lencsék minél jobban rásimuljanak az arcra, így ugyanis oldalról is védelmet kap a szem.

Az UV sugárzás elsősorban a szaruhártyában és a szemlencsében okoz elváltozásokat. A retinát akkor éri jelentős károsodás, ha valaki például teljes napfogyatkozás esetén percekig belenéz a napkoronába.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Látásromlás: nem csak szembetegség okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemszárazság

Forrás: Semmelweis Egyetem
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához