Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Melyik lézeres szemműtétet érdemes választani?

lézeres szemműtét

Egyre többen döntenek úgy, hogy végleges megoldást szeretnének a látásjavításra, készek megszabadulni a szemüvegtől, kontaktlencsétől, és alávetni magukat egy lézeres kezelésnek. De a sok különböző eljárás közül melyiket érdemes választani? Mi a különbség közöttük? Melyik a „legjobb”?

Az első szempont, melyet figyelembe kell venni, természetesen az, hogy egyáltalán elvégezhető-e a lézeres látásjavítás. Bármennyire is fejlett ma már a tudomány, sajnos nem lehet minden problémát megoldani ezzel a módszerrel. Azoknak érdemes megfontolni a korrekciót, akik szemüveggel vagy kontaktlencsével látnak elég élesen távolra, de a dioptriaszámuk nem extrém magas vagy alacsony, nincs súlyos szembetegségük (pl. glaukóma), és az elmúlt 2-3 évben nem változott a dioptriájuk, vagyis nem romlott a látásuk. Fontos azt is tudni, hogy a lézeres szemműtét a 18 és 65 év közöttieknél végezhető el. A lézeres látásjavítást minden esetben részletes vizsgálat előzi meg, melynek során azt mérik fel, hogy elvégezhető-e a beavatkozás.

Felszíni kezelés

A PRK (photo refractive keratotectomy), vagyis felszíni kezelés lényege, hogy a szaruhártya felszínéről először eltávolítják a hámréteget, majd közvetlenül ezalatt hajtják végre a lézeres alakítást. A műtétet elsősorban -4 dioptria alatti fénytörési hibáknál javasolják. A PRK előnye, hogy nagyon biztonságos, hátránya, hogy a beavatkozás utáni napokban fényérzékenység, idegentest-érzés és egyéb átmeneti panaszok jelentkezhetnek, a lábadozás 7-10 napot is igénybe vehet, emellett fél évig kell UV-szűrős szemüveget viselni és szemcseppet használni. A PRK kezelés mindemellett a leginkább pénztárcabarát megoldás.

Lebenyes kezelés

A FEMTO-lézerrel végzett lebenyes kezelés egy kétlézeres beavatkozás, melynek során egy speciális, elképesztően pontos lézerrel alakítanak ki védőlebenyt, mely magában foglalja a hámréteget és bizonyos vastagságú szaruhártya-szövetet is. Ez a lebenyt „felhajtva” végzik el a beavatkozást a szaruhártya mélyebb rétegeiben. A FEMTO-lézeres eljárás teljesen biztonságos, fájdalommentes, és utána sem kell kellemetlenségekre, fájdalomra vagy idegentest-érzésre számítani, a lábadozási idő is alig egy-két nap, és UV-szűrős szemüvegre is csak 2 hónapig van szükség, a szemcseppet pedig maximum egy hónapig kell használni. 

VISUMAX kezelés

A legmodernebb eljárások, mint pl. a VISUMAX kezelés, pedig még ennél is pontosabb, gyorsabb és kíméletesebb látásjavító lézeres kezelést tesznek lehetővé. Az alacsony energiájú, speciális lézer másodpercenként 520 000 impulzust bocsájt ki (ez közel nyolcszorosa a hagyományos FEMTO-eljárás során alkalmazott lézer impulzusának), a kezelési idő így alig néhány másodpercre csökken. A rendkívül fejlett VISUMAX kezeléssel ráadásul azoknál is elvégezhető a lézeres látásjavítás, akik anatómiai okokból, például a szemnyomás megemelkedésének veszélye miatt korábban nem voltak alkalmasak a lézeres szemműtétre. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu