Szponzorált tartalom

Hogyan védekezz még hatékonyabban?

2020.04.20.

Ha megkérdeznek, hogy hogyan érdemes védekezni a nemkívánatos terhesség és a nemi betegségek ellen, mindenki azonnal rávágja, hogy óvszer használatával. Ha pedig állandó partnerrel csak a gyermekáldásnak szeretnénk elébe menni, akkor természetesen a különböző fogamzásgátló tabletták mellett teszi le a többség a voksát. Mivel ezeken túl is van élet, így most tekintsük át a különböző lehetőségeket!

Az egészség a legfontosabb

A szex nagyon jó és élvezetes dolog, de egyáltalán nem játék, így mindig kiemelt hangsúlyt kell fordítani az egészségünk védelmére. Itt alapvetően kettéágazik a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy mi a célja a fogamzásgátlásnak. A betegségekkel szemben való küzdelemben az óvszer lehet a legmegbízhatóbb eszközünk, legyen szó férfi vagy női kondomról. Az egyik legfontosabb, hogy megakadályozzuk a terhességet, amennyiben még nem állunk rá készen. Ebben az esetben az óvszer és a tabletta is remek opció, akárcsak a különböző hormontartalmú vagy hormonmentes készítmények.

Hormonmentes eszközök

A hormonmentes fogamzásgátló módok közül a legnépszerűbb a gumi mellett a pesszárium, a helyileg ható tabletta vagy a naptármódszer, illetve a hormonmentes spirál. Ezek közül egyik sem avatkozik bele a hormonháztartásba, így akár különböző pajzsmirigy vagy PCOS betegségben szenvedők is hatékonyan alkalmazhatják. A pesszáriumot, ami egy gumis eszköz, az aktus előtt 20 perccel érdemes felhelyezni a méhszájhoz, de a maximális védelemért nyugodtan bevonható egy kis spermicid krémmel is.

A hüvelytabletták is hormonmentesek, de sosem nyújtanak 100 százalékos védettséget, arról nem is beszélve, hogy legalább 20 perccel korábban kell felhelyezni. Gyakori tapasztalat, hogy a behatolás után habzani kezd, ami lelombozó lehet, akárcsak az íze.

A hormonmentes spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amit ha felhelyeznek, akkor ott egy steril gyulladást tart fenn, hogy megelőzze a petesejt beágyazódását. Előidézhet intenzív menstruációt, és akár méhen kívüli terhesség is előfordulhat.

Hormontartalmú eszközök

A hormontartalmú eszközök közé tartoznak a különböző fogamzásgátló tabletták vagy a méhen belül alkalmazható spirálok vagy akár az injekciók is. A spirál esetében azt kell tudni, hogy csak akkor alkalmazható, ha már szült valaki és elmúlt 35 éves. Abban különbözik a már említett daraboktól, hogy bizonyos időközönként hormont bocsát ki magából, így akadályozva meg az ovulációt. Elmaradhat általa a menstruáció is.

Az injekciót általában 3 havonta kell ismételni, aminek során progeszteron hormont fecskendeznek a szervezetbe.

A tabletta bár az egyik legbiztonságosabb szegmense a hormontartalmú eszközöknek, mégis igen hatékonyan összezavarhatja a hormonháztartást. Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben kerüljön bevételre a tabletta, hiszen csak úgy nyújthat 100 százalékos védelmet.

Forrás: Szexvital.hu