Hirdetés

Tesztoszteron - nem csak életkorfüggő!

#férfi betegségek #hormonbetegségek
2011.07.13. Módosítva: 2015.11.04.

Nem egyedül az életkortól függ a tesztoszteron csökkenése. A tesztoszteron szintje nem csökken szükségszerűen az életkorral, de sokkal valószínűbb az olyan idős férfiaknál, akiknek gyenge az általános egészségi állapotuk.

Hirdetés

Ausztrál kutatók megcáfolták felfedezésükkel a korábbi kutatások eredményeit, melyek szerint a korral járó tesztoszteron-csökkenés ront az egészségi állapoton, kimerültséghez és a nemi vágy csökkenéséhez vezethet. Az új kutatás szerint az optimális egészségi állapotnak örvendő férfiak tesztoszteron szintje nem csökkent le. Eredményeikről az Endokrin Társaság bostoni éves gyűlésén számolnak be.

"A mi értelmezésünk szerint az életkor önmagában nem csökkenti a vér tesztoszteron-szintjét, sokkal inkább az idősödéssel egyre gyűlő, megelőzhető és nem megelőzhető, genetikai és környezeti ártalmak miatt bekövetkező elváltozások és betegségek hatására történik mindez, habár csak visszafogott mértékben." – mondta a tanulmány szerzője, Dr. David Handelsman, A Sydney Egyetem reproduktív endokrinológia professzora.

Handelsman és csapata 325 férfitól vett vért, három hónap alatt kilenc alkalommal. A 40 év feletti résztvevők kiváló egészségi állapotnak örvendtek. Azokat kizárták, akik a tesztoszteron termelődését befolyásoló gyógyszereket szedtek. Míg az életkor nem befolyásolta a hormon mennyiségét, az elhízással összefüggésben minimális csökkenést vettek észre.

Dr. Ronald Swerdloff, A Harbor-UCLA Kórház endokrinológiai osztályának vezetője megjegyezte, hogy más tanulmányok nagyobb hormonszint-esésről számoltak be idősebb férfiak esetében, ezért Handelsman kutatása szerinte csak a rejtvény egy részlete. "Sokan egyetértenek abban, hogy az akut és krónikus betegségek hátrányosan befolyásolják a tesztoszteron-szintet, tehát ez nem meglepő." – mondta Swerdloff.

"A csökkenés azonban bizonyos szinten független a betegségektől. Valójában az életkor növekedésével a tesztoszteron szintje csökken, de ennek mértéke tanulmányonként eltér, melyet többféle faktornak is betudhatunk."

Swerdloff nem örül annak, hogy bizonyos cégek megpróbálják kihasználni az öregedő férfiak tesztoszteron-csökkenéstől való félelmét, és olyan kiegészítőket árulnak, melyek állítólag megállítják a folyamatot.

Forrás: Medipress
Hirdetés