Ezeket látta már?

Tesztoszteron - nem csak életkorfüggő!

Nem egyedül az életkortól függ a tesztoszteron csökkenése. A tesztoszteron szintje nem csökken szükségszerűen az életkorral, de sokkal valószínűbb az olyan idős férfiaknál, akiknek gyenge az általános egészségi állapotuk.

Ausztrál kutatók megcáfolták felfedezésükkel a korábbi kutatások eredményeit, melyek szerint a korral járó tesztoszteron-csökkenés ront az egészségi állapoton, kimerültséghez és a nemi vágy csökkenéséhez vezethet. Az új kutatás szerint az optimális egészségi állapotnak örvendő férfiak tesztoszteron szintje nem csökkent le. Eredményeikről az Endokrin Társaság bostoni éves gyűlésén számolnak be.

Tesztoszteron - nem csak életkorfüggő!

"A mi értelmezésünk szerint az életkor önmagában nem csökkenti a vér tesztoszteron-szintjét, sokkal inkább az idősödéssel egyre gyűlő, megelőzhető és nem megelőzhető, genetikai és környezeti ártalmak miatt bekövetkező elváltozások és betegségek hatására történik mindez, habár csak visszafogott mértékben." – mondta a tanulmány szerzője, Dr. David Handelsman, A Sydney Egyetem reproduktív endokrinológia professzora.

Handelsman és csapata 325 férfitól vett vért, három hónap alatt kilenc alkalommal. A 40 év feletti résztvevők kiváló egészségi állapotnak örvendtek. Azokat kizárták, akik a tesztoszteron termelődését befolyásoló gyógyszereket szedtek. Míg az életkor nem befolyásolta a hormon mennyiségét, az elhízással összefüggésben minimális csökkenést vettek észre.

Dr. Ronald Swerdloff, A Harbor-UCLA Kórház endokrinológiai osztályának vezetője megjegyezte, hogy más tanulmányok nagyobb hormonszint-esésről számoltak be idősebb férfiak esetében, ezért Handelsman kutatása szerinte csak a rejtvény egy részlete. "Sokan egyetértenek abban, hogy az akut és krónikus betegségek hátrányosan befolyásolják a tesztoszteron-szintet, tehát ez nem meglepő." – mondta Swerdloff.

"A csökkenés azonban bizonyos szinten független a betegségektől. Valójában az életkor növekedésével a tesztoszteron szintje csökken, de ennek mértéke tanulmányonként eltér, melyet többféle faktornak is betudhatunk."

Swerdloff nem örül annak, hogy bizonyos cégek megpróbálják kihasználni az öregedő férfiak tesztoszteron-csökkenéstől való félelmét, és olyan kiegészítőket árulnak, melyek állítólag megállítják a folyamatot.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához