Ezeket látta már?

A magas vérnyomás szellemi leépüléshez vezethet

2018.09.17. Módosítva: 2018.09.18.
szellemi_leepules_magas_vernyomas

A felnőttkori (kezeletlen) magas vérnyomás ahhoz is vezethet, hogy idős korban jóval nagyobb eséllyel következik be a szellemi leépülés.

A szellemi leépülés ebben az esetben elsősorban azokra, a magas vérnyomás miatti agyi mikroinfarktusokra, agyi bevérzésekre vezethető vissza, amiket az illető sokszor nem is érez, amiknek nincs is tudatában.

Másfélszeresére nő a demencia kockázata, ha magas a vérnyomás

Egy több mint 8000 fővel végzett vizsgálat alapján azoknál, akiknél 50 éves korukban 130 Hgmm fölötti a szisztolés vérnyomás (a vérnyomás első számértéke az ún. szisztolés, a második az ún. diasztolés érték), 45 százalékkal adódik nagyobbnak a rizikója annak, hogy idős korban szellemi leépülés lépjen fel náluk. Másként fogalmazva, akinek 50 éves korában magas a vérnyomása, - akár tudatában van ennek, akár nem - az másfélszer nagyobb eséllyel lesz 75 éves korára demens, mint aki karban tartja a vérnyomását megfelelő életmóddal vagy gyógyszerekkel. Kiemelendő ugyanis, hogy azok, akiknek a vérnyomását gyógyszeres kezeléssel normál értéken tartják, nincsenek kitéve emelkedett demencia-rizikónak.

Mennyi a normál vérnyomás?

Az mindenki számára magától értetődő, hogy pl. a 180/100 Hgmm magas vérnyomásnak számít. De hol is van a határ? Melyik értéktől kezdve kell a gyógyszeres kezelések szükségességére gondolni?

Az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology), illetve az Egyesült Királyságbeli NICE (National Institute for Health and Care Excellence) irányelvei alapján 140/90 Hgmm a normális vérnyomás felső határértéke. Ami ennél magasabb, az már magas vérnyomásnak, azaz hipertóniának számít.

szellemi_leepules_magas_vernyomas

A tengerentúl – újonnan – sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben. Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology), illetve kilenc másik egészségügyi szakmai szervezet, 2017-es irányelvei is ennél alacsonyabb limitet szabtak meg. Ezek a szervezetek valamennyi felnőttre vonatkozóan 130/80 Hgmm-nél húzták meg a határt. Esetükben tehát már a 135/82 Hgmm-es vérnyomás is túllépi a megengedett határt, és életmódbeli változtatásokat, esetleg gyógyszeres kezelést igényel. A szigorú irányelvek azt szolgálják, hogy a magas vérnyomás minél hamarabb kezelésre kerüljön, és annak szövődményei minél hatékonyabban megelőzhetők legyenek.

A határérték változtatása az USA-ban egyben azt is jelentette, hogy egy csapásra 72 millióról 103 millióra nőtt a magas vérnyomásban szenvedő amerikai lakosok száma, azaz az USA-beli felnőtt lakosság 46 %-ának magas a vérnyomása. Az időseknél még rosszabb a kép, az 55 és 74 év közöttiek körében a magas vérnyomás négyből három főt érint.

A kezeletlen magas vérnyomás a legveszélyesebb

Valamennyi szív- és érrendszeri kórkép, illetve a későbbi demencia-rizikó csökkentése szempontjából is lényeges, hogy a középkorú, magát egészségesnek érző, a magas vérnyomás jeleit, panaszait magán nem tapasztaló nők és férfiak vérnyomását is rendszeresen (évente legalább egyszer) ellenőrizni kell, és szükség esetén a gyógyszeres terápiát minél hamarabb meg kell kezdeni.

Most kapott magasvérnyomás gyógyszert? Erre figyeljen - kattintson tovább a részletekért!

Megjegyzendő: nincs ok aggodalomra, ha a vérnyomás 90/50 és a 120/80 Hgmm közötti. Ha ennél magasabb, az orvossal egyeztetett terápia segít a vérnyomás normalizálásában, a kockázatok csökkentésében.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához