Ezeket látta már?

Aortaszűkületet: itt a gyógyszeres megelőzés

2018.12.31. Módosítva: 2018.12.31.
aortaszűkület megelőzése

Egy új, a rheumatoid arthritis kezelésére kifejlesztett gyógyszer lehet az első olyan készítmény, amely a súlyos aortaszűkületet is megelőzheti. Hogyan segíthet rajtunk ez az új gyógyszer?

Az aorta szűkület (aortasztenózis) tulajdonképpen a szív bal kamrájából kivezető ér szűkületét jelenti. Ez növeli a kiáramló vérrel szembeni ellenállást, ennek hatására a szívkamra fala megvastagszik. Az aortaszűkület következményeként elégtelenné válik a vérellátás, ami miatt a szívizmok is károsodhatnak.

Aortaszűkületet és a szívelégtelenség

A gyengült szívizmok pedig nem tudnak elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe, így ez szívelégtelenséghez vagy szívritmuszavarokhoz vezet. Az aortaszűkület kialakulásának rizikóját növeli a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség. A betegség gyakoribb a férfiaknál. Az aortasztenózis kezelése egyelőre csak műtéttel lehetséges.

Egy újonnan kifejlesztett gyógyszer segítségével azonban az aortasztenózis megelőzhetővé válhat, és így elkerülhetővé válhat a műtét. David Merryman, a Vanderbilt University egészségügyi mérnök professzora kollégáival egy olyan proteint vizsgáltak, mely nélkülözhetetlen a sebgyógyuláshoz és a szövetek regenerálódásához.

Az aortaszűkületet megelőzhető

Azonban, mint azt a legújabb kutatásokból kiderült, a cadherin-11 (CDH-11) nevű protein az aortasztenózis megelőzésében is szerepet játszhat.

A CDH-11-et az úgynevezett fibroblaszt sejtek termelik, melyek a szívben, pontosabban a szívbillentyűben is megtalálhatóak. Ahogy öregszünk, ezek a sejtek túl aktívvá válhatnak, és túl sok fehérjét termelhetnek, melyek gyulladást okozhatnak az aortában.

Egy új gyógyszer-hatóanyag, a gyulladásgátló SYN0012 megköti ezt a fehérjét a szivet és az aortát összekötő billentyű sejtjeinek felületén. A dolog érdekessége, hogy a gyógyszert eredetileg a reumatoid artritisz kezelésére fejlesztették ki (ennek a klinikai tesztjei jelenleg is folynak). A szívbetegségeket könnyebb megelőzni, mint kezelni. Olvasson tovább!

Merryman professzor és kollégái szerint a gyógyszer segítségével megelőzhetővé válhat az aortasztenózis, és elkerülhetővé a műtétek. Ehhez azonban a hatóanyag hatékonysága mellett annak biztonságosságáról is meg kell győződniük, így a jövőben erre kívánnak koncentrálni.

A kutatás eredményeiről a Circulation című szakmai lapban számoltak be.

Forrás: EgészségKalauz