Ezeket látta már?

Feleslegessé válhatnak a beültethető defibrillátorok

icd

A gyógyszeres kezelés, a béta-blokkolók szedése manapság már annyira hatékonyan csökkenti a szívelégtelenség, illetve a hirtelen halálozás kockázatát, hogy felmerül a kérdés, mennyire előnyös az ICD-k (beültethető kardioverter-defibrillátorok) alkalmazása.

A Glasgow-i Egyetem által vezetett kutatásban 1995 és 2014 közötti klinikai vizsgálatok betegadatait elemezték. Arra a következtetésre jutottak, hogy a hirtelen halálozás kockázata olyan mértékben csökkent a hatékony gyógyszerek együttes felhasználásával, hogy egyre kevésbé egyértelmű, szükség van-e az ICD-s terápiára.

A tanulmány több mint 40 000 szívelégtelenségben szenvedő beteg adatait vizsgálta, így állapították meg, hogy a hirtelen halálozás aránya az elmúlt 19 évben 44%-kal csökkent, amely párhuzamos volt azzal, hogy fokozottabban kezdték el alkalmazni a béta-blokkolókat és az ACE-gátlókat.John McMurray professzor szerint a modern orvosi kezelésben részesülő betegeknél egyre jobban megkérdőjelezhető az ICD-k alkalmazása a szövődmények és az előnyök tükrében.

Mi az az ICD, vagy más néven kardioverter-defibrillátor?

Egy olyan gyufásdoboz méretű eszköz, amelyet a kulcscsont alá ültetnek be, hogy szükség esetén újraindítsa a szívet, illetve a hirtelen fellépő ritmuszavarokon apró impulzus leadásával segítsen. A ’80-as évek óta használt technikáról van szó, amely ugyan rengeteg ember életét mentette meg, mégis egyre több hátrányára derül fény. Legvitatottabb tulajdonsága, hogy ugyan növeli az élettartamot, de a hirtelen áramütések miatti félelem sokszor ront az életminőségen.

Ha nem használ a gyógyszeres kezelés Ha nem használ a gyógyszeres kezelés Forrás: EgészségKalauz

Maga az eszköz a szívritmust figyeli, így elektromos áramütést tud biztosítani abban az esetben, ha szükség van a szívritmus helyreállítására, esetleg szívleállás következne be. Ezek az eszközök ugyanakkor drágák, és nem elhanyagolhatóak a komplikációk sem, például fertőzések, működési zavarok, nem megfelelő időben leadott impulzusok, amelyek gyakran inkább rontják a betegek életminőségét.

Jelenleg a bevett protokoll szerint szívelégtelenségnél három hónap gyógyszeres terápia után vizsgálják meg, hogy szükséges-e az implantátum beültetése, noha sok orvos ezt az időt sem várja meg.

A tanulmány szerint ugyanakkor mégis érdemes lenne türelmesebbnek lenniük a kardiológusoknak, hiszen a szívműködés javulása sokszor 6-12 hónap után következik be gyógyszerek hatására, illetve a hirtelen halál kockázata is igen alacsony ebben az időszakban.

Nem árt tudni szívbetegeknek és hozzátartozóknak a defibrillátor használatát. Olvasson tovább!

Bárhogyan is, de a nagy kockázattal rendelkező betegeknél továbbra is megkerülhetetlen az ICD, ugyanakkor a jövőben érdemes lesz kategorizálni a betegeket, még a terápia megkezdése előtt.

Forrás: New England Journal of Medicine – 'Declining Risk of Sudden Death in Heart Failure"

Forrás: EgészségKalauz