Ezeket látta már?

Szívelégtelenség: hogyan kezelhető?

szivmutet

A gyógyszeres kezelésektől az eszközös kezeléseken át a szívátültetésig. Mikor, melyik lehet a megfelelő terápia?

Az elmúlt negyedszázad során a szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében jelentős változás következett be. Korábban a betegek kezelésére csak a vizelethajtók és a szívizom összehúzódásának erejét fokozó digitáliszkészítmények álltak rendelkezésre, amely gyógyszerekkel ugyan a panaszokat csökkenteni lehetett, azonban a betegek életének meghosszabbítása rendszerint nem sikerült.

A mai korszerű gyógyszerekkel és kezelési eljárásokkal ugyanakkor a betegek panaszainak tartós javítása mellett többnyire a szívelégtelenség súlyosbodása is megfékezhető, és a betegek élete is megnyújtható.

A szívelégtelenség jelenlegi kezelésneknégy fő területe van. Ezek a következők:

1) a betegek életmódjának megváltoztatása,

2) kombinált gyógyszeres kezelés,

3) bizonyos eszközös kezelési eljárások és

4) sebészi beavatkozások, szívátültetés.

Amikor már csak a sebészeti beavatkozás segít... Amikor már csak a sebészeti beavatkozás segít... Forrás: EgészségKalauz

Az életmódváltással és a gyógyszeres kezeléssel külön cikkben foglalkozunk,kattintson!

Eszközös kezelési eljárások

A gyógyszeres kezelés mellett az ún. eszközös kezelések is elterjedtek. Ide tartoznak az elektromos ingerkeltő készülékkel (pacemaker), a beültethető defibrillátorral (implantálható kardioverter defibrillátor - ICD), és a szívműködést támogató mechanikus eszközökkel, pumpákkal végzett kezelések. Ezekkel a módszerekkel egyrészt a szív gyógyszeres kezeléssel nem kellő eredménnyel kezelt károsodott pumpaműködése javítható, másrészt bizonyos életveszélyes ritmuszavarok elhárítása lehetséges.

A gyógyszereket a szívbetegeknek életük végéig szedni kell. Olvasson tovább!

Sebészi beavatkozások, szívátültetés

Ha a szívelégtelenség hátterében műtéttel korrigálható betegség áll (pl. szívbillentyűbetegség), akkor a megfelelő időben elvégzett szívműtét gyógyulást eredményezhet. Szívátültetés csak a legsúlyosabb állapotban levő, és az optimális gyógyszeres kezelésre nem javuló szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében jön szóba. A műtétre csak alapos kivizsgálás után, az erre a célra létrejött szakorvosi bizottság döntése alapján kerülhet sor, Magyarországon jelenleg csak Budapesten.

Forrás: EgészségKalauz