Ezeket látta már?

Vigyázzon, mennyi kalciumot szed - nem várt következménye lehet!

kalcium, hatása, következménye, vitamin

Egyre többen szednek pluszban kalciumot, hogy megelőzzék a csontritkulást. A legújabb kutatások azonban érdekes eredményekre jutottak.

A szájon át szedhető kalcium az enyhe vagy közepes aortaszűkületben szenvedő idős betegeknél nagyobb eséllyel vezethet aortabillentyű-cseréhez és halálhoz egy kutatás szerint - írja a Medscape. A tanulmányt a Heart című online folyóiratban tették közzé.

Hogyan alakul ki az aortaszűkület?

Az aortaszűkület a leggyakoribb felnőttkori billentyűbetegség a fejlett világban. Az életkor előrehaladtával egyre több embernél jelentkezhet. Az aortaszűkület a 65 év felettiek 2%-át, a 85 év felettiek 4%-át érinti.

A betegség következtében a billentyűk elmeszesednek, így a vér nem tud megfelelően áramlani. Ha a betegséget nem kezelik, akkor drámai módon megemelkedik a halálozás kockázata. Egyelőre a betegségek az aortabillentyű-cseréjével lehet kezelni. A kutatók a tanulmányukban kifejtették, hogy az aortaszűkületnek milyen kockázati tényezői vannak:

A szerzők kiemelték, hogy az utóbbi években egyre többen (főleg a csontritkulásra hajlamos idősebb nők) kezdtek el a kalciumot és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni.

A kalciumot szedőknél egyértelműen több volt a műtétre szoruló beteg

A vizsgálatba 2657 enyhe vagy közepes fokú aortaszűkületben szenvedő 2657 beteget (átlagéletkor 74 év; 42% nő) vontak be, akiket 69 hónapig követtek. A kiválasztott betegek 49%-a nem szedett kalciumot vagy D-vitamint, 12 %-uk csak D-vitamint, 1033-an (39%) pedig kalciumot szedtek D-vitaminnal vagy anélkül.

Az eredményekből kiderült, hogy a kardiovaszkuláris halálozás abszolút kockázata 13,7 volt 1000 személyévre vetítve a kalciumot D-vitamin-kiegészítéssel vagy anélkül szedő betegek esetében; szemben a csak D-vitamint szedők 9,6/1000 személyévvel, és 5,8/ 1000 személyévvel az étrend-kiegészítőket nem szedők esetében. A teljes halálozás is szignifikánsan magasabb volt kalciumpótlás mellett.

A kalciumot szedő betegek csaknem felénél végeztek aortabillentyű-cserét, míg az étrend-kiegészítőket nem szedőknél ez az arány csak 11% volt. A teljes és a kardiovaszkuláris halálozás kockázata is magasabb volt azoknál a kalciumot szedő betegeknél, akiknél nem végeztek aortabillentyű-cserét.

Jutta Bergler-Klein, a Bécsi Orvosi Egyetem (Ausztria) orvos-kardiológus professzora szerint a foszfát-kalcium-anyagcsere zavara a fő kockázati tényezője a meszes aorta-szűkületnek, amelyet a károsodott vesefunkció, valamint az elsődleges vagy másodlagos mellékpajzsmirigy-túlműködése vált ki.

Miért nem jó a kalcium allergia ellen? Szakember válaszol - olvasson tovább!

"Fontos a billentyű meszesedés kockázati tényezőinek meghatározása, hiszen a betegség kezelésében például célzott gyógyszeres terápia vagy a megfelelő étrend is segíthet" - tette hozza Bergler-Klein.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fájdalom a mellkas bal oldalán vagy a teljes mellkason - mi lehet még, ha nem a szív?

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kalcium

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához