Ezeket látta már?

Nehéz láb érzés: ezek a vénás fekély figyelmeztető jelei, előjelei

nehéz láb érzés vénás fekély figyelmeztető jelei, előjelei tünetei

A vénás fekély a vénás keringési zavar végső stádiuma. Éppen ezért számtalan előjele van.

A lábszárfekélyt latinul ulcus crurisnak hívják. Vénaproblémák következtében lép fel. A vénás elégtelenség lábszár- és bokaduzzadást okozhat. Ezáltal a bőr károsodik, barnásan elszíneződik, könnyen sérülékennyé válik és súlyos esetekben seb alakluhat ki. Ez a seb, a lábszárfekély csak nagyon nehezen gyógyítható. Legtöbbször az időseknek az alsó lábszáron alakul ki, nőknél gyakrabban, mint férfiakon.

1. Vénás fekély

A lábszárfekélyek döntő része vénás eredetű megbetegedésre vezethető vissza. A vénás keringési zavar végső stádiuma. Éppen ezért számtalan előjele van:

 •  ödéma,
 • „nehéz láb” érzés,
 • a bőr pigmentációja, 
 • visszér, seprűvéna kialakulása.

Amennyiben e tünetek és betegség kezelése időben megtörténik, úgy a vénás lábszárfekély megelőzhető. A vénás lábszárfekély kialakulása során a rossz oxigénellátás, a salakanyagok és méreganyagok pangása gyulladáshoz vezethet, ami szövetelhalást, így fekélyes sebet eredményez. Vagyis vénás lábszárfekély esetén nem szükséges külső sérülés a sebek kialakulásához.

A vénás fekély gyakori szövődményei:

 • a fertőzések,
 • az orbánc,
 • az ekcéma
 • és a vérzések.

A vénás lábszárfekély kezelésénél fontos az ödémák csökkentése, kompressziós kötéssel, harisnyával. Emellett nélkülözhetetlen a seb szakszerű ellátása, kezelése.

2. Artériás fekély

A fekélyek kisebb része artériás megbetegedésre vezethető vissza. Ebben az esetben valamilyen érelzáródás akadályozza a keringést, így a terület megfelelő vérellátását. Ezt leggyakrabban érelmeszesedés okozza. Emellett többek között artériás trombózisok vagy heveny artériás embólia is oka lehet az érelzáródásnak.

Az artériás fekély kezelésének alapja a szűkült szakaszon a vérellátás normalizálása érhártya eltávolítással, érprotézissel, vagy elkerülő ér beültetésével. Kezelés nélkül az alsó végtag artériás érelzáródása a láb elüszkösödését okozhatja.

Az artériás és vénás eredetű fekély tünetei, alapvetően térnek el abban, hogy míg a vénás fekély szinte fájdalommentes, addig az artériás fekély nagy fájdalommal jár.

3. Neurotrófiás zavarok ( pl: diabétesz) okozta lábszárfekély

A szervezetben az idegek általánosan ismert funkciójukon túl táplálják is a szöveteket. A cukorbetegség során létrejövő idegkárosodás (neuropátia) hatására ezt a feladatát az ideg nem látja el megfelelően és ez a bőr fekélyes elváltozását is okozhatja. Emellett a cukorbetegség okozhatja az erek elmeszesedését, a kiserek megbetegedését, a szövetek fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységét, melyek szintén hozzájárulnak a lábszárfekély kialakulásához.

A lábamputálás egyik leggyakoribb oka a diabétesz okozta fekélyesedés. Neurotrófiás zavarok okozta lábszárfekély esetében a gyógyulás alapja az alapbetegség kezelése. Fontos a megfelelő lábbeli viselete, a gyulladások hatékony kezelése, és a már kialakult seb tisztán tartása. Míg a vénás eredetű fekély rendszerint nem jár fájdalommal, addig az artériás, a neurotrófiás és kevert eredetű betegség fájdalmas.

Panaszok esetén forduljon háziorvosához, kezelőorvosához, vagy keresse fel fekélykezelő centrumunkat, hogy az Ön számára legmegfelelőbb kezelést tudja kiválasztani.

A lábszárfekély tünetei

 • kiterjedt, szabálytalan szélű sebek;
 • a sebek mélyek is lehetnek, akár a sípcsontig is terjedhetnek;
 • nedvedzés;
 • kezelés nélkül, sárgás, zöldes bűzös lepedék a seben;

A lábszárfekély kialakulásának szakaszai

 • A vénás eredetű lábszárfekélyek első jele a bőr sötétvöröses vagy bíborszínű elváltozása a lábon. A bőr ezeken a területeken viszketőssé és szárazzá is válhat;
 • Kezelés nélkül idővel kialakul a lábszárfekély, amely a sebképződésen túl a láb feldagadásával és bizonyos típusoknál fájdalommal jár együtt;
 • Abban az esetben, ha a lábszáron kialakult fekély elfertőződik, a seb kellemetlen szagúvá válhat és elgennyesedhet;

Fontos már a korai tünetek jelentkezése esetén érsebész szakorvos segítségét kérni, hiszen az újonnan kialakult és kisebb méretű fekélyek gyógyítása sokkal könnyebb, mint a régebbi sebeké.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Visszérgyulladás vagy trombózis: nem mindegy, ezekre a tünetekre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Visszérvonal
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához