Ezeket látta már?

Ha így néz ki a fülcimpája, nagyobb lehet az esélye az érszűkületre

szív, artéria, mellkasi fájdalom, vállba kisugárzó fájdalom

Milyen tüneteket okozhat az érszűkület, lehet-e oka a mellkasi fájdalmaknak?

A mellkasi, néha vállba kisugárzó fájdalmat nem szabad félvállról venni. Ez a betegség is állhat a háttérben. A testünket behálózó erek szállítják az oxigénben és tápanyagokban dús vért a sejtekhez, biztosítva ezzel megfelelő és hatékony működésüket. Azonban, ha a vér nem tud elég könnyedén átjutni az ereken, károsodhatnak a sejtjeink.

Az érszűkület kialakulásának okai

Az egészséges vérerek fala igen rugalmas, az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér könnyen át tud rajta jutni. Előfordulhat azonban, hogy a vérerek elveszítik a rugalmasságát, "megkeményedik", emellett pedig úgynevezett plakkok (ezek általában zsírokból, koleszterinből és egyéb anyagokból állnak) is felgyűlhetnek az érfalon.

Ez pedig gátolhatja, lassíthatja a vér keringését, sőt a plakkok akár teljesen el is zárhatják a vér áramlását, ennek pedig akár halálos vagy visszafordíthatatlan következményei is lehetnek. Az érszűkület kialakulásának rizikóját emelheti az életkor, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség.

Milyen tüneteket okozhat az érszűkület?

Mivel az érszűkület tulajdonképpen bármely (kisebb vagy nagyobb) artériában kialakulhat, a tünetei is igen sokfélék lehetnek, és sokszor elég általánosak, így akár arra is gyanakodhatunk, hogy más betegség áll a háttérben. Ez gyakran valóban így van, de ha a rizikócsoportba tartozunk, vagy a családunkban már fordult elő érszűkület, esetleg korábban már volt valamilyen kardiovaszkuláris problémánk, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat egy szakorvossal.

Gyakori tünete lehet az érszűkületnek a mellkasi fájdalom, a szorító vagy erősen nyomó érzés a szegycsont környékén. Ez arra utalhat, hogy a szívhez vezető artériák szűkültek le, keményedtek meg.

A mellkasi fájdalom kisugározhat a has felső részébe, a hátba, sőt a vállakba is. A mellkasi fájdalom gyakran fizikai megterhelés vagy érzelmi megrázkódtatás, stressz után jelentkezik, és pihenés után enyhül.

A mellkasi fájdalom azonban számos más betegséget is jelezhet, a gyomorpanaszoktól a légúti fertőzésekig.

A mellkasi fájdalom mellett sokan tapasztalhatnak meg légszomjat: az érszűkület miatt nem jut elegendő oxigén a sejtekbe, így könnyebben kifáradunk, kimerülünk, vagy úgy érezhetjük, hogy már a kevésbé megterhelő mozgás hatására is teljesen kifulladunk.

Ha a légszomj mellett más, a légzőrendszer problémáira utaló tünetek is jelentkeznek (pl. köhögés, krákogás), akkor jóval kisebb az esélye annak, hogy az érszűkület áll a háttérben.

A fájdalom és egyéb kellemetlen érzések másutt is jelentkezhetnek, például a hasban vagy a lábakban. Ez utóbbinál különösen akkor, ha gyalogolunk vagy hosszabb ideig állunk, hiszen ez megnövekedett oxigén-igénnyel jár együtt, amit pedig a leszűkült erekben lassabban és nehezebben áramló vér nem tud megfelelően kielégíteni.

Érszűkület tünetei férfiaknál

A merevedési zavarok, illetve a kopaszodás is lehet az érszűkületre figyelmeztető tünet. A pénisz megmerevedéséhez, a merevedés megtartásához egyaránt vér szükséges, és ha az erek leszűkültek, a vér egyszerűen nem tud a "rendeltetési helyéhez" áramolni, vagy csak jóval lassabban jut el a péniszhez.

A kopaszodás pedig (különösen a "férfias" mintázatú kopaszság, vagyis amely főként a fejtetőt, illetve a homlok feletti területet érinti) a kezdődő érszűkületre, vagy annak megnövekedett rizikójára is utalhat. A szakemberek szerint ennek több oka is lehet, többek között a hormonális egyensúly felborulása. Természetesen, mindkét probléma hátterében állhatnak egyéb betegségek is, például depresszió vagy vitaminhiány, és gyógyszer-mellékhatásként is jelentkezhet a merevedési zavar és a kopaszság is.

Meglepő módon, a fülünk, pontosabban a fülcimpánk is árulkodhat az ereink egészségéről. Ha ugyanis a fülcimpán ferde vagy majdnem függőleges, bemélyedő, a hallójárattól a fülcimpa alsó része felé irányuló vonalat veszünk észre, az a rossz keringés, illetve az érszűkület egyik tünete is lehet.

Ezt a jelet először 1973-ban írták le, és később több kutatás is foglalkozott azzal, hogy a fülcimpán látható elváltozás összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve az érszűkülettel, sőt néhány szakember szerint a fülcimpa ellenőrzésével egyszerűbben (és gyorsabban, olcsóbban) fel lehet mérni, hogy valakinél mekkora az érszűkület rizikója, mint más faktorok vizsgálatával. A tudósok azonban azt még nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy pontosan mi az összefüggés a fülcimpa elváltozása és az érszűkület között.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a lába? Ez is utalhat érszűkületre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellkasi fájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához