Ezeket látta már?

Visszerek a lábon: mikor forduljunk orvoshoz?

visszér

Akár elfogadtuk, akár takargatjuk a visszeres lábunkat, az egészségünk miatt foglalkozni kell a visszérrel! De mit tehetünk ellene?

Tévedés tehát azt hinni, hogy néhány feltűnő ér a lábon nem számít – a legjobb, ha panaszok esetén mielőbb felhívjunk egy szakorvost, és konzultálunk vele. A felületes vénák krónikus megbetegedésének, ismertebb nevén visszér betegségnek ugyanis több típusa is létezik. Ezekről mesélt nekünk szakértőnk, Dr. Tóth Tamás.

A visszér többeket érint mint gondolná

Magyarországon a lakosság mintegy 20-30%-át érinti a visszérbetegség, melyek első tünetei gyakran már a fiatal felnőtteknél megmutatkoznak. Mielőtt sorra vennénk a legtipikusabb megjelenési formákat, fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk visszér alatt.

Ereink behálózzák egész testünket, azért, hogy minden egyes sejtünk éltető oxigénhez juthasson. Az oxigénben gazdag vér szállítását a szív irányából a verőerek, azaz artériák végzik, míg a szövetek által „elhasznált”, széndioxiddal teli vért a vénák, azaz a visszerek juttatják vissza a szív felé, hogy újraindulhasson a körforgás. Amikor különböző kiváltó okok hatására visszérbetegség lép fel, akkor a véna nem tudja megfelelően ellátni feladatát, károsodik: kitágul, megvastagszik az érfal, sérülnek a vénabillentyűk.

Szakértőnk elmondta, hogy a tudomány egy összetett osztályozási rendszert, ún. CEAP klasszifikációt alkalmaz a krónikus vénás betegség osztályozására, de a beteg szempontjából a látható tünetek alapján történő beosztás értelmezhető legkönnyebben.

Eszerint:

0-Nincs látható, illetve tapintható jele a vénás betegségnek

1-Pókháló visszeresség, azaz seprűvénák megjelenése

2-Tágult visszerek

3-Lábdagadás, ödéma

4-Bőrelváltozások

5-Bőrelváltozások gyógyult lábszárfekéllyel

6-Bőrelváltozások aktív lábszárfekéllyel

„A seprűvénák lényegében csak esztétikai problémát jelentenek, azonban az alapbetegség ott is jelen van. A kitágult vénák sajnos az esztétikai panaszok mellett hajlamosítanak a vérrög képződésre trombózisra is, mely nagyfokú fájdalommal, gyulladással járhat és akár a mélyvénába terjedve mélyvénás trombózist, ritka esetben a legsúlyosabb szövődményt jelentő tüdőembóliát okozhat. A krónikus vénás betegség következtében kialakuló lábdagadás, feszülés pedig fekélyek kialakulására hajlamosítanak.” – figyelmeztet Dr. Tóth Tamás.

Hívja bizalommal az Egészségkalauz.hu orvosait. Most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

A különböző visszér-típusok akár egyszerre is megjelenhetnek, így mindenképpen fontos, hogy már enyhe tünetek esetén is felismerjük a problémát és konzultáljunk szakorvossal – ahelyett, hogy saját magunk választanánk (esetleg nem megfelelő) kezelési módszert.

Forrás: Servier, purecom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához