Hogy kerül a levett vér a műtőbe? - megnéztük

#véradás #vértranszfúzió #vérplazma #Magyar Vöröskereszt
2019.08.28.

Én még sosem adtam vért. Enyhén paráztam tőle, meg úgy tudtam, hogy nekem is alig van... De most megtört a jég! Gondoltam, ha már vérem adom, nézzük is meg, hogy mi történik a vérrel.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat kedves és segítőkész kollégáinak köszönhetően végigfilmezhettük a vér útját a donortól (azaz tőlem) egész a kiszállításig.

Hogy történik a véradás?

A véradást egy orvosi vizsgálat is megelőzte. Majdnem elszállt az egész véres hadművelet, mert februárban akupunktúrás kezelésen voltam, de szerencsére épp letelt a 6 hónap tilalmi idő.

Nekem a legnagyobb élmény - azon túlmenően, hogy túléltem az egészet - az volt, hogy mennyi mindenről árulkodik a vérplazma színe.

Gondolták volna, hogy a szétválasztás után a vérplazma színe akár zöld (!!!) igen, zöld is lehet? Akkor válhat zöldessé, ha például valaki hormonális fogamzásgátlót szed. Vagy zsíros tej állagú (borzalom volt nézni is) annak, aki zsírosabb ételeket eszik és/vagy magas a vérzsírszintje? Mondtam is az OVSZ-nek, elég volna ezeket a plazmákat befotózni, nem kellene jobb, vagy elrettentőbb példa egy életmódváltó kampányhoz.

És azt tudták, hogy kórházi vértranszfúzióhoz csak férfiak vérplazmáját használják fel? A nők vérplazmájábann ugyanis sok lehet az antitest (különösen, ha már szültek). Pocsékba természetesen semmi sem megy, mert ha a plazmakészítmény emberi felhasználásra nem alkalmas, akkor megkapja a gyógyszeripar.

A labor és a vérkiadó mint valami precíz óramű, úgy dolgozik össze, hogy a kiváló minőségű feldolgozott vér már 06:30-ra, az első műtétre odaérjen a kórházakba.

És a legjobb! Egy héttel a véradás után ezt az SMS-t kaptam: "Köszönjük, hogy véradásával hozzájárul egy beteg gyógyulásához! Az Ön által adott vért a tegnapi napon szállították ki a kórházba! Szép napot! OVSZ"

Önöknek is! :)

Ön is megmentene 3 életet? Menjen el vért adni, minden infót megtalál itt: www.veradas.hu

És íme a videó:

Forrás: egeszsegkalauz.hu