Ezeket látta már?

Csalánkiütés

2009.10.08. Módosítva: 2016.12.22.

A csalánkiütés allergia okozta bőrbetegség. Rendszerint nem súlyos, de orvosi szempontból rendkívül veszélyes, ha érinti az arcot és nehézzé válik a légzés.

A csalánkiütés tünetei

Kiemelkedő foltok a bőrön, jól körülhatárolt, szabálytalan vonalú, piros széllel. A foltok mérete nagymértékben változhat, kis folttól a 10-15 cm-es átmérőjűekig.Erős viszketés.

A csalánkiütés esetleges komplikációi

Légzési nehézség, melyet a nyelv-, az orr-, a száj- és a torok lágy részeinek duzzanata okoz.Fulladás, halál.

A csalánkiütés kiváltó okai

A szervezet védekező rendszere túlzottan reagál bizonyos ingerekre. Ezáltal egyebek között hisztamin szabadul fel, egy olyan vegyület, mely bőrpírt és duzzanatot hoz létre. Az inger érintés, táplálkozás vagy belégzés útján éri a szervezetet. Csalánkiütést leggyakrabban a rovarcsípések (pl. méhszúrás), bizonyos mérgező növények (pl. a csalán), egyes élelmiszerek (pl. kagyló, eper, tojás) és gyógyszerek okoznak.

Mit tehet Ön csalánkiütés esetén

Az enyhe csalánkiütés 2-3 nap alatt magától meggyógyul, ha nem érintkezünk tovább a kiváltó ingerrel.Használjunk viszketés elleni krémet vagy nyugtató oldatot!Szedjen antihisztaminokat (allergia elleni gyógyszereket)! (Az antihisztaminok álmosságot okoznak. Antihisztaminok használata alatt ne vezessen járművet és ne dolgozzon munkagépekkel.)Menjen orvoshoz, ha a tünetek nem szűnnek meg, illetve ha rosszabbodnak!Keresse fel a legközelebbi kórházi ügyeletet, ha a csalánkiütés az arcon jelentkezik, ha duzzadtak az ajkak vagy a nyelv, ill. ha légzési nehézség áll be!

Mit tehet az orvos csalánkiütés esetén

Antihisztaminokat, ill. szteroidokat ír fel (erős gyulladáscsökkentő szerek).Bőrpróbákat végez, hogy meghatározza milyen anyaggal szemben jön létre az allergia. Kórházba utalja Önt, ha szükséges.

A csalánkiütés megelőzése

Meg kell kísérelni azonosítani azt az anyagot, amely az allergiát okozza, és ezt a továbbiakban, ha lehet kerülni kell. Mindenkor, ha csalánkiütése van, emlékezzen vissza arra, mit érintett meg, mit evett, mivel érintkezett azelőtt, és így talán megtalálhatja a kiváltó okot.

Forrás: EgészségKalauz