Ezeket látta már?

Testszag

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A testszag hátrányos jelenség a szociális érintkezésben. Nem szükségszerű, hogy valakinek izzadtságszaga legyen, ugyanis ez könnyen megelőzhető. Sajnos leggyakrabban az a személy nincs tisztában ezzel, akinek izzadtságszaga van, ugyanis ő hozzászokott már ehhez a szaghoz. Mások pedig nem mernek szólni neki. Tehát, ha barátunk elfintorodik vagy hirtelen hátrébb áll, ne sértődjünk meg. Vegyük úgy, hogy szívességet tett nekünk azzal, hogy felhívta figyelmünket izzadtságszagunkra (vagy arra, hogy kellemetlen szájszagunk van.)

A testszag tünetei

A testből áradó kellemetlen szag.

A testszag kiváltó okai

Kétféle izzadságmirigy létezik: a váladékkiválasztó mirigy ami a test felületén mindenütt jelen van, és az apokrin verejtékmirigy, mely elsősorban a hónaljban és a lágyéktájon található meg. A váladéktermelő mirigy izzadságot választ ki, míg az apokrin mirigy tejszerű nedvet. Izzadtságszag akkor jelentkezik, amikor az állott izzadtság rászárad a bőrre. Akkor is jellegzetes szag keletkezik, ha baktériumok vannak jelen az apokrin mirigy által kiválasztott nedvben.

Mit tehet Ön testszag esetén

Fürödjön vagy zuhanyozzon gyakrabban!Használjon fertőtlenítő hatású, illetve gomba elleni szappant vagy habfürdőt!Hintőporozza be testét, különösen a bőr gyűrődéseinél! (A hintőpor segít abban, hogy a bőr száraz maradjon.)A hónalj tájékára használjon izzadás elleni készítményt! (A hónaljra használatos dezodorok általában tartalmaznak izzadás elleni anyagot.)Használjon kölnit vagy parfümöt tisztálkodás után! (Ezek elfedik a szagot, de nem szüntetik meg az okot.)

A testszag megelőzése

Alapos testhigénia.Naponta legalább egyszer fürödjön vagy olyan gyakran, amilyen gyakran ez szükséges, főleg intenzív testmozgás vagy olyan jellegű munkavégzés után, melynek során megizzadt!Próbáljon hűvösben tartózkodni, kapcsolja be a ventillátort vagy a légkondicionálót, hogy ne kelljen izzadnia!Törölje le az izzadtságot nedves törölközővel, ha kényelmetlen közérzetet okoz, vagy ha nincs mód arra, hogy megfürödjön!Könnyű ruhát viseljen, ne használjon műszálas, illetve olyan anyagból készült ruhaneműt, ami akadályozza a test párolgását és a hőleadást.Naponta cseréljen ruhát, különösen fehérneműt!

Forrás: EgészségKalauz