Ezeket látta már?

Colitis ulcerosa

2009.10.08. Módosítva: 2017.01.20.

Két főbb gyulladásos bélbetegséget (IBD = inflammatory bowel disease) ismerünk, ezek közül az egyik a colitis ulcerosa. Jellemzője a vastagbél krónikusan fennálló gyulladt állapota. A másik kór Crohn-betegség néven ismeretes.Mindkettő hosszú távú, krónikusan fennálló, és hullámzó lefolyást mutat, tehát fellángoló gyulladásos, tünetekkel járó időszakokat viszonylagos nyugalmi állapot követ és viszont.Korai stádiumban a két betegség közötti különbség csekély, a tünetek hasonlóak. Colitis ulcerosában a bélfalnak csak a belső rétegét érinti a gyulladás, míg Crohn-betegségnél a teljes bélfal gyulladásba kerül.

A colitis ulcerosa tünetei

- Hasi fájdalom, általában görcsös jellegű,- sürgető székelési inger,- véres, nyákos, gennyes széklet,- hasmenés,- fáradtság, gyengeségérzés,- súlyvesztés, súlycsökkenés,- az étvágy csökkenése.A colitis ulcerosás betegeknek más, nem a beleket érintő tüneteik is lehetnek. Pl.: szájüregi fekélyek, bőrtünetek, ízületi fájdalom, szem- ill. májproblémák. Előfordulhat az alapvető tápanyagok felszívódásának romlása is (malabsorptio).

A colitis ulcerosa esetleges komplikációi

Az egész vastagbélre kiterjedt colitis esetén nagyobb a kockázata a rosszindulatú daganat kialakulásának a vastagbélben. Ez különösen igaz lehet a régóta fennálló colitis esetén.

A colitis ulcerosa kiváltó okai

Az intenzív kutatás ellenére ma sem ismert a betegség közvetlen kiváltó oka. Néhány oki tényező szerepe igazolható:- genetikai, örökletes tényezők,- fertőző ágensek (baktériumok, vírusok),- az immunműködés zavarai,- és környezeti tényezők.

Mit tehet Ön colitis ulcerosa esetén

Bár az orvosok szerint nem jellemző, hogy a colitis ulcerosa összefüggene a táplálékallergiával, bizonyos ételek általában is ronthatják a tüneteket, pl. a különösen fűszeres, vagy zsíros ételek, vagy a rostban gazdag gyülmölcsök. Ezek fogyasztását tehát célszerű elkerülni. Természetesen ez nem jelent teljesen rostmentes diétát! Ha tünetfellángolás időszaka van éppen, akkor kerülni kell a nagyobb mértékű rostfogyasztást.

Mit tehet az orvos colitis ulcerosa esetén

A colitis ulcerosát azért nehéz diagnosztizálni, mert tünetei alapján összetéveszthető a bélfertőzésekkel, ill. az IBS-val (irritábilis bél szindróma). A betegek nagy részénél szükséges lehet a kolonoszkópia, szigmoidoszkópia, vagy báriumos beöntést követő bélröntgen vizsgálat elvégzése a diagnózis megerősítésére.A colitis ulcerosa kezelése függ a betegség súlyosságától, tehát, hogy a tünetek mennyire érintik a normális mindennapi tevékenységet. Attól is függ, hogy éppen remissziós fázisban van a beteg, vagy pedig a tünet-fellángolás időszakában.A fellángolás vagy relapszus kezelése és a gyulladás csökkentése céljából gyakran alkalmaznak szteroidokat, pl. prendizolont. A szteroidok orálisan, tehát szájon át, vagy krém, kúp, beöntés formájában is adhatóak, közvetlenül a végbélbe. Gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítókat ill. hasmenésgátlókat tüneti szerként.Ha a fenntartó kezelés nem hatásos, gyakori a tünetek kiújulása és a betegség komolyabban érinti a szokásos napi tevékenységet, vagy az orvos úgy véli, hogy rákos daganat alakulhat ki a vastagbélben, célszerű a műtét elvégzése.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához