A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fogászati problémák, ínygyulladás

#fogászati betegségek #ínygyulladás
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az ínygyulladás felnőtteknél gyakrabban fordul elő, mint gyermekeknél. Ha a beteg nem kap megfelelő kezelést, akkor elveszítheti az egyébként teljesen egészséges fogait is. Az ínygyulladás korai szakaszában egyszerűen gyógyítható rendszeres és alapos fogmosással. Az előrehaladott állapotban lévő betegség azonban feltétlenül fogorvosi kezelést igényel.

Hirdetés

A fogászati problémák, ínygyulladás tünetei

Spontán vagy a fogmosás során bekövetkező ínyvérzés.Vörös/fájdalmas/érzékeny/viszkető/duzzadt/szivacsos állagú íny.Rossz szagú lehelet.

A fogászati problémák, ínygyulladás esetleges komplikációi

Az íny fertőzéses megbetegedése, kelések (gennygyülemek).Ínysorvadás, állcsontvisszafejlődés, a fogak kilazulása és elvesztése.

A fogászati problémák, ínygyulladás kiváltó okai

Ha a fogakat nem tisztítjuk rendszeresen és helyes módon, a fognyak körül és az íny peremén baktériumokban gazdag, láthatatlan lerakódás (plakk) keletkezik. A baktériumok által termelt méreganyagok ínygyulladáshoz vezetnek, amely a fent leírt tünetekben nyilvánul meg. Idővel a lerakódásból fogkő keletkezik, amely már nem távolítható el fogkefével. A fogkő tovább irritálja az ínyt. Ha a korai ínygyulladás nem kap kellő kezelést, szövődményekkel terhelt súlyos ínybetegség fejlődik ki. Nagyon előrehaladott stádiumban részlegesen leépül az állkapocscsont és kilazulnak, majd kiesnek a fogak.

Mit tehet Ön fogászati problémák, ínygyulladás esetén

Mosson fogat rendszeresen és alaposan, az ínyeket is átdörzsölve! (Kezdetben az ínyek vérezhetnek, de néhány nap elteltével ez a jelenség megszűnik. Ekkorra már ugyanis a baktériumban gazdag plakkok eltűnnek, és az íny hozzáedződik a masszázshoz.) Menjen el fogorvoshoz, ha a tünetek a rendszeres és helyesen végzett fogápolás ellenére továbbra is folytatódnak!

Mit tehet az orvos fogászati problémák, ínygyulladás esetén

Kitisztítja a plakkal telt üregeket.Eltávolítja az ínyek pereméről a fogköveket.Sebészeti úton eltávolítja a súlyosan károsodott/elpusztult ínydarabokat.Fertőzés esetén antibiotikumot ír fel, ha szükséges.Kezeli az esetlegesen fellépő szövődményeket.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.