Ezeket látta már?

Herpesz

A herpeszvírus-fertőzés fájdalmas hólyagok képződésével jelentkezik, általában az arcon. Ritka esetben csak egyetlenegyszer lép fel és soha többé.Másoknál a tünetek visszatérő jelleget mutatnak. Hasonló megnyilvánulási formában, de a nemi szervek környékén jelentkezik a genitális herpesz, melyet egy rokon vírus okoz. Ez a típus szexuális kontaktus útján terjedhet.

A herpesz tünetei

Kis hólyagok az orr és a száj körül, az ajkakon, valamint az arc más részein. E hólyagok 8-10 napon belül leszáradnak és begyógyulnak. A szájnyálkahártyán is megjelennek, és gyorsan kifekélyesednek.Fájdalom, égető/bizsergő érzés.Viszketés.

A herpesz esetleges komplikációi

Hólyagok a szemhez közel és a szemben.

A herpesz kiváltó okai

A bőr I. típusú herpes simplex vírus által okozott fertőzése. Sok ember nem gyógyul meg, hanem a herpesz egy-egy kitörése után a vírus rejtett módon az érző idegsejtekben marad. A betegség újra és újra jelentkezik, különösen akkor, ha a vírushordozó személy lázas/beteg vagy stresszes állapotban van. Erős napsütés, menstruáció is kiválthatja a tüneteket. A herpesz fertőző és közvetlen érintkezés útján terjed.Esetenként a fertőzés okozója a II. típusú herpesz simplex vírus (amely rendszerint a nemi szervekre kiterjedő genitális herpesz előidézője). Ez a vírus az orális szexuális kontaktusok révén terjedhet.

Mit tehet Ön herpesz esetén

Várja meg, míg a hólyagok önmaguktól le nem száradnak és be nem gyógyulnak! Kerülje a hólyagok kaparását/tépkedését, hogy elejét vehesse a hegesedésnek és a fertőzés terjedésének!A viszketés enyhítésére használjon vazelint!Ne használjon másokkal közös törölközőt, hogy megelőzhesse a fertőzés továbbterjedését!Ha a hólyagok a szemhez közel vagy a szemben jelentkeznek, menjen el orvosához!

Mit tehet az orvos herpesz esetén

Vírusellenes krémet ír fel.Kezeli a szövődményeket, ha vannak.

A herpesz megelőzése

MegelőzésKerülje a bőrfelületek érintkezését vagy a nemi kapcsolatot olyan személyekkel, akik a herpesz vagy a genitális herpesz tüneteit mutatják, egészen a hólyagok begyógyulásáig!Ne használjon másokkal közös zsebkendőket/törölközőket!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához