Ezeket látta már?

Szájpenész (Candida gombafertőzés)

A szájpenész, a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzése csecsemőkben és felnőttekben egyaránt előfordulhat. Bár nem súlyos betegség, aggasztó lehet az érzékenység, vagy fájdalom miatt.

A szájpenész (Candida gombafertőzés) tünetei

GyermekeknélVastag fehér lepedék a nyelven, vagy a szájüreg belsejében, mely nem távolítható el könnyen (úgy, mint a tejmaradék). Vastag, fehér lepedék, vagy vörösség a pelenka területen (külső nemi szervek, ágyéktájak, fartájék).Rossz étvágy.NőknélSűrű, fehér hüvelyváladék.A hüvely, ill. a végbélnyílás körüli vörösség.Viszketés, érzékenység a hüvely és a végbélnyílás körül. Égő érzés a hüvelyben, fájdalom nemi érintkezésnél.FérfiaknálA hímvesszőben fehér, sűrű váladék. Vörös/fehér lepedék a hímvesző végén/ a fityma alatt, vagy a végbél kürül.Nemi érintkezésnél fájdalom léphet fel.

A szájpenész (Candida gombafertőzés) kiváltó okai

A fertőzést egy sarjadzó gombafajta okozza, amelyet Candidának hívnak. A gomba jelen van a nemi szervek tájékán. Addig nem lobban fel a fertőzés, amíg valami arra nem készteti, hogy a megszokottnál gyorsabban növekedjen. Ez a következőkben jelentkezhet:Olyan személynél, akinek vashiányos vérszegénysége van, ill. leromlott, csökkent ellenállóképességgel rendelkezik. Antibiotikum kezelésnél, mely elpusztítja mind a kórokozó, mind a nem kórokozó baktériumokat. A nem kórokozó baktériumok hiánya esetén ez a gombafajta rendkívül elszaporodik.Nemi érintkezés, pörsenések, horzsolás okozta bőrsérülés.Cukorbetegség, ami hajlamosít a bőrfertőzésekre.Hormonális változások nőknél, például terhesség, fogamzásgátló tabletták hatására. Meleg, nedves körülmények, amit fehérnemű, szűk pantalló vagy olyan ruhaneműk okoznak, melyek a nedvességet visszatartják.

Mit tehet Ön szájpenész (Candida gombafertőzés) esetén

Alkalmazzon borax-glycerin ecsetelőt a gyerekek szájpenésze esetében. (Fontos tudni, hogy különböző gombaölő készítmények használatosak szájpenész és egyéb helyeken előforduló sarjadzógombás fertőzések esetén.)Használjon gombaölő krémet sarjadzó gombás fertőzés ellen a pelenkatájékon csecsemőknél és felnőtteknél a nemiszervek tájékán! (Ha antibiotikumot vagy fogalmzásgátlót szed, ezek szedését nem szabad abbahagyni, mialatt a gombás fertőzés kezelése tart).Kerülje a nemi érintkezést, amíg a gombás betegség meggyógyul!Mutassa meg orvosának, ha nem biztos a kórismében, vagy ha a tünetek a gombaölő szerek alkalmazása ellenére is fennállnak!

Mit tehet az orvos szájpenész (Candida gombafertőzés) esetén

Kenetvizsgálatot végez a kórisme megerősítésére és megállapítja, hogy nem gonorrhoeás húgycsőgyulladásról van-e szó. Megvizsgálja, hogy nem vérszegény-e és nem szenved-e cukorbeegségben.Erős gombaölő szereket ír fel, vagy gombaellenes tablettákat, kúpokat rendel.

A szájpenész (Candida gombafertőzés) megelőzése

Kerülje el a pelenkakiütés kialakulását!Használjon nemi érintkezés esetén vízben oldódó gélt a sérülés megelőzésére!Ne viseljen szoros fehérneműt vagy nadrágot, mely nem teszi lehetővé a bőr légzését!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához