Ezeket látta már?

Videojátékkal a stroke ellen?

2014.01.31. Módosítva: 2015.11.04.

A gyerekek egy új videojáték (Stroke Hero) segítségével gyorsan megtanulhatják, hogyan lehet segíteni egy stroke-ot elszenvedő embernek, vagy éppen családtagnak, ha ott vannak a közelében, akár az utcán, akár a családban történik a szélütés. Néhány hét videojátékozás után már jól tudják a gyerekek mit is tehetnek egy ilyen különleges, sürgősségi helyzetben.

Az amerikai kardiológiai társaság lapjában jelent meg egy cikk nemrég egy 15 perces videojátékról, ami gyerek-oktató céllal készült. Ha környezetükben egy felnőtt hirtelen stroke-ot, szélütést szenved, mit tehetnek, hogyan tudnak hathatósan segíteni.

Videojátékkal a stroke ellen?

A cikk arról a kutatásról szól, ahol 210 (9-10 éves) gyermeken próbálták ki, hogy a Stroke Hero videojáték alapján tényleg megtanulható-e, mit kell tenni a segítőnek. A gyerekek New York Bronx nevű szegénynegyedéből kerültek ki. Arra próbálták őket rávezetni, ha látják valakin a stroke tüneteit, azonnal hívják a mentőket. A kísérleti körülmények közötti videojátékozás után biztosították a gyerekeknek az otthoni hozzáférést is a játékhoz, és hét hét elteltével keresték fel őket újra, tesztelés céljából.

A kutatás eredményei szerint az ismételt teszteléskor a gyerekek 33%-a felismerte a stroke tüneteit. A tanultakat nem felejtették el. Azok a gyerekek, akiknek távoli (otthoni) hozzáférést is kaptak, 18%-kal többen ismerték fel a stroke tüneteket, mint azok akik csak 1-2 alkalommal játszottak a videojátékkal.

A gyerekek 90%-a szívesen játszott a Stroke Hero-val. Míg 67%-uk szerint otthon szívesebben játszottak volna, végülis csak 26%-uk gyakorolt. Ennek okát nem vizsgálták.

"Nagyon fontos a betegoktatás, de még a gyerekeket is beleértve, mert stroke-nál sok esetben a szemtanú hívja a mentőket, nem az áldozat... és sokszor akár gyermek is lehet szemtanú." – említi Dr. Olajide Williams neurológus (Columbia Egyetem.)

A Stroke Hero videojátékban egy vérrögoldó űrhajó szerepel, amely az artériákban közlekedik. Ha az űrhajót vezető hős meglát egy útba lévő vérrögöt, azt vérrögoldó gyógyszerrel kilőheti. Ha elfogy a muníció, stroke-kal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni a játékosoknak a fegyver feltöltéséhez...

A vizsgálat tanulsága, hogy videojáték segítségével, játékos módon is lehet hatásos betegoktatást végezni. A vizsgálatban nem volt kontrollcsoport, így az eredményeket azért némi fenntartással kell kezelni. A videojátékokat általában szeretik a gyerekek, és ma már szinte mindenkinek elérhetőek. Így legalább valami igazán hasznos dolgot tanulhatnak, hogy lehet bajbajutott embertársainknak segíteni.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140130164448.htm

Forrás: sciencedaily.com