Ezeket látta már?

Szoptatás, elválasztás, testfelépítés

2010.08.01. Módosítva: 2015.11.04.

Az anyatejes táplálás és az elválasztás terén tapasztalható változatosság összefügg a növekedés és a fejlődés különbségeivel, és független befolyást gyakorolnak a testfelépítésre a korai gyermekkorban, állítja egy új tanulmány.

Korábbi tanulmányok arra utalnak, hogy a korai környezet jelentős faktora lehet a gyermekkori elhízásnak. Fotonabszorbciós műszer segítségével felmérték olyan négyéves gyermekek testfelépítését, akiknek étrendjét születésüktől fogva feljegyezték.

Szoptatás, elválasztás, testfelépítés

Az eredmények szerint akiket hosszabb ideig szoptattak, azoknak kisebb volt a testzsír-százaléka, mely nem magyarázható a családi háttér vagy a gyermekek testmagasságának eltéréseivel. "A legtöbb táplálkozás és testalkat témakörével foglalkozó tanulmány az anyatejes táplálás eltéréseire összpontosított. A mi tanulmányunk azonban figyelembe vette az elválasztást követő táplálkozás hatását is." - mondta Dr. Sian Robinson, a southamptoni MRC Epidemiológiai Kutatóközpontból, aki a tanulmány fő szerzője.

"Azt találtuk, hogy függetlenül a szoptatás hosszától a jobb minőségű szilárd táplálékot fogyasztó gyermekek testében sokkal több az izomzat négyéves korukban." Jelen tanulmányhoz a kutatók 536 gyermek étrendjét jegyezték fel 6-12 hónapos koruk között.

Egy ételgyakoriságot felmérő kérdőív segítségével dolgoztak, kiképzett nővérek bevonásával. Azt is rögzítették, hogy mikor kezdődött meg a gyermek szilárd táplálása. Az elválasztás időszaka azt jelenti, amikor az anyatejes táplálásról fokozatosan átállnak a szilárd ételekre. A testfelépítést négy éves korban mérték fel foton abszorpciós módszerrel.

"Az eredmények szívderítőek." – mondta Cyrus Cooper professzor, az MRC Epidemiológiai Kutatóközpont igazgatója. "Korábban még sosem írták körül az elválasztás utáni időszak táplálásának minősége és a testalkat kapcsolatát."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához