Ezeket látta már?

Vége a tehéntej-allergiának?

A tehéntejfehérje-allergia összes tünetét kezeli az aminosav alapú tápszer. Sok szülő nem ismeri fel, hogy gyermeke tehéntejfehérje-allergiás. A csecsemők 2-7,5 %-a tehéntejfehérje-allergiás, legtöbbjük, 70 %-uk bőrgyógyászati tünetekkel rendelkezik. A csecsemők mintegy 60%-ánál azonban kombinálódnak a bőrgyógyászati és a hasmenéses, szorulásos, hányásos tünetek. Az allergia 1 éves kor alatt a leggyakoribb, de több esetben akár 5 éves kor fölött is megmaradhat. A legtöbb szülő nem tudja, hogy ebben az esetben aminosav alapú tápszerrel lehet táplálni gyermekét.

A tejallergiás gyermekek mindennapjait nehezítheti a hasi fájdalom, haspuffadás és a bőrkiütések is. A tünetek kezelhetőek, azonban sok szülő nem ismeri fel, hogy mindezek hátterében allergia áll.

Vége a tehéntej-allergiának?

Az ételallergia tünetei a táplálék elfogyasztását követő 2-3 órában, de akár néhány nap múlva is jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányás, haspuffadás, hányinger, vizes hasmenés, hasi görcsök, tartós étvágytalanság. Az étkezés után már néhány perc elteltével előfordulhat kivörösödés, viszketés, csalánkiütés, súlyos esetben az arc feldagadása. Megjelenhetnek légzőszervi tünetek is, mint az orrfolyás, akadályozott orrlégzés, rohamokban jelentkező tüsszentés, rekedtség és köhögés. Gyakran a tünetek egyenkénti kezelésével próbálják megoldani a problémákat, és nem gondolnak arra, hogy mindezek mögött tehéntej allergia áll.

Ha a csecsemőnek tartósan hasmenése van, rendszeresen hány, vörös a bőre, nyugtalan, esetleg nem gyarapodik a súlya, vagy légzési problémája van, akkor elképzelhető, hogy tehéntej allergiában szenved.

A tejallergia tünetei leggyakrabban 1 éves kor alatt jelennek meg, amikor a csecsemő először fogyaszt tehéntej alapú tápszert vagy táplálékot. Ekkor észlelhető a gyermeknél rendszeres hányás, hasi fájdalom, székelési nehézségek, jellegzetes bőrkiütés vagy akár légzési problémák.

Az esetek többségében minden második érintett gyermeknél 1 éves korára meg is szűnik a tejallergia, viszont 10-20%-uknál megmaradnak a tünetek. Ezek a babák 1 és 6 éves kor között csak aminosav alapú tápszerrel kezelhetők. A Nutricia kifejezetten ezen gyermekek kezelésére fejlesztett ki gyógytápszert.

"Egy éves kor felett a tejfehérje-allergiás gyermekek tüneteinek kezelésére az aminosav alapú készítmények alkalmasak. Az aminosav alapú tápszer már sok ezer babának segített az allergia enyhítésében, és a diagnosztizálásban is, ugyanis a fellépő összes tünetre hatást gyakorol a készítmény. Ez akkor kifejezetten fontos, ha a babánál kombinálva jelenek meg az allergia jelei. A csak tisztán aminosavakból felépülő gyógytápszer segítségével elindul az allergia miatt elmaradt növekedés is. Az aminosavak ugyanakkor könnyen emészthetőek és 3-14 nap alatt teljesen megszüntetik a tehéntej allergiás babák tüneteit" – mondta Havasi Anikó dietetikus.

Interjú:Havasi Anikó dietetikus, Nutricia, Advanced Medical Nutrition

További információk:

Csonka Martina

06 20 259 1600

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához