Ezeket látta már?

Csernobil: a sugárzás miatt jódtablettákért rohamozták meg a gyógyszertárakat

csernobil

A szakember elmondta, miért nincs értelme jódtablettát felhalmozni.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy, a pánik okozta jelenségről, ami az orosz-ukrán harcok kapcsán merült fel:

"kedves Csoporttársaim, gyógyszerészek mesélik, hogy a Csernobil körüli harcok miatt - konkrét veszély híján - itt-ott elkezdődött a "jódtabletták" keresése a gyógyszertárakban. Először is itt nem jódról, hanem egy jodid sóról van szó. Nagyon nem mindegy.

Másodsorban szükség esetén a sugárvédelmi célokból alkalmazott készítményeket állami raktárakból és állami intézkedésre osztják szét.

Harmadrészt a 40 év felettieknek nem kell ilyet szedniük csak nagyon magas radioaktív jodid kitettség esetén, mert az ő pajzsmirigyműködésük már más és nem fenyegeti őket a radioaktív jodid felhalmozódása. Senki se pánikoljon és ne doktorkodjon."

A szakember egy másik posztjában arról is írt, miért mérhettek nagyobb sugárzást Csernobil környékén:

"Ketten már kérték, tehát közkívánatra a csernobili harcok nyomán megemelkedett radioaktivitásról: az ukrán parlament adott ki erről közlést, de független forrásból is megerősítették az alapérték feletti szintet (kb. 65 mikroSievert - valamivel kevesebb, mint egy oda-vissza légiútnál New York-Los Angeles között (kb. 80 mikroSievert), ami nem magas és könnyen okozhatja a harci cselekmények miatt felkavarodott por is. Figyelni érdemes és kell, de pánikolni nincs ok (tudom, erre a mondatra szokott kitörni az oltári nagy pánik). "

Olvasson tovább! Háború okozta trauma: ezeket a betegségeket okozhatja

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához