Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A menstruációs ciklus sok mindent elárul testünk működéséről

shutterstock 1549758254

Gyakran előfordul, hogy rendszertelenül érkezik, egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg a menzesz? Összeszedtük, hogy mik állhatnak a vérzészavar hátterében.

Honnan tudjuk, hogy valóban cikluszavarunk van?

Kislánykorunkban izgatottan várjuk, hogy mi is „naggyá” váljunk és menstruálni kezdjünk. A menzesz ezek után több évtizeden át része lesz az életünknek, és többször is fejtörést okozhat nekünk. Ha szerencsénk van, akkor óraműpontosan működik és 28 naponként érkezik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. De akkor sincs probléma, ha 21 vagy esetleg 35 napos a ciklusunk, csak az a fontos, hogy kiszámíthatóan mindig ugyanakkor jöjjön meg a havivérzés. Ám ha a ciklus hirtelen megváltozna, arra mindenképpen oda kell figyelnünk, mert ez fontos üzenet lehet a szervezetünktől. Ha azt vesszük észre, hogy a ciklusunk nagyon lerövidül, vagy túl hosszúra nyúlik, esetleg összevissza jön meg, vagy ha két vérzés között 3 napnál tovább tartó barnás folyást tapasztalunk, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz.

A cikluszavar lehetséges okai

Ha negatív lett a terhességi tesztünk, mégis kimaradt a menzeszünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat a nőgyógyásznál, mert a cikluszavarnak komolyabb okai is lehetnek. Okozhatja például ciszta, mióma vagy valamilyen gyulladás, de akár daganatos betegség is. Sok mindent megmutat a vérzés erősségének változása is, aminek a hátterében az esetek többségében olyan hétköznapi dolgok állhatnak, amikre nem is gondolnánk. A ciklus zavarát okozhatja a tartós stressz vagy valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlzott fizikai aktivitás vagy akár egy erőteljes fogyókúra is.

Alábbi kisokosunkból kiderül, mi minden okozhat cikluszavart. Ha tudjuk az okokat, onnantól már tehetünk is a probléma ellen. A cikluszavar rendezésében hatékony segítség lehet a gyógynövénykivonatot tartalmazó tabletta, amely jótékony hatással van a női hormonrendszerre.

Mit mutat meg nekünk a cikluszavar?

  • Gyengülhet a menstruáció, ha túlterheljük a szervezetünket intenzív sporttal, vagy ha hormontartalmú tablettákat szedünk.
  • Kimaradhat a menzesz, ha soványabbak vagyunk az egészségesnél, illetve ha nagyon keveset alszunk. Ezekben az esetekben az agyunk leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelődését.
  • Erős vérzést okozhat az elhízás, a rendszertelen életmód, illetve a bakteriális vagy gombás fertőzés is.
  • Rendszertelenné válhat a menzesz a tartós stressztől, amely felborítja a hormonháztartást és összezavarja a ciklust. Egy fájdalmas szakítás, esetleg a vizsgaidőszak alatti tartós feszültség, munkahelyi problémák, vagy akár gluténérzékenység, de még a túlzásba vitt fogyókúra miatt is felborulhat a menstruációs ciklus rendje. 
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához