Alkoholt a kánikulában? Inkább ne!

2019.06.11.

Lehet, hogy a nagy melegben csábítónak tűnik egy jól behűtött sör, fröccs vagy koktél elfogyasztása, valójában ezzel azonban sokat árthatunk az egészségünknek! 

Bár egy-két helyen hallhatunk olyan tanácsot, hogy a kellemesen lehűtött alkoholos italokból „fogyasszunk minél többet” a nagy melegben, ez azonban nemcsak hibás, de kifejezetten veszélyes javaslat.

Ezért ne igyunk a melegben alkoholt

Az valóban igaz, hogy a hőségben megnő a szervezetünk folyadékszükséglete, ezt azonban inkább vízzel, ízesítetlen gyümölcsteával, hígított gyümölcslével pótoljuk. Az alkohol ugyanis – akárcsak a nagy hidegben - „becsapós” lehet, és ha valaki csak ezzel próbálja hűteni a szervezetét, nagy mértékben megnövelheti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának rizikóját.

Lehet, hogy az első kortyok nagyon jól esnek, de egy idő után még intenzívebben fogjuk érezni a meleget! Az alkoholnak ugyanis értágító hatásai is vannak (ez az egyik oka például annak, hogy az alkoholfogyasztás után kipirul az arcunk), vagyis a hő könnyebben jut el a bőr felszínére, így nemcsak tapintásra leszünk melegebbek, de annak az esélye is megnő, hogy a szervezetünk nem tudja hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletünket, így a túlhevülés és hőguta rizikója is megnő.

A melegítő hatás mellett az alkohol vízhajtóként is működik, ami különösen veszélyes lehet egy olyan szituációban, amikor valószínűleg eleve kiszáradásközeli állapotban vagyunk. Az alkohol hatására a vesék fokozott működésre kapcsolnak és több vizeletet választanak ki.

A szervezetünknek azonban a melegben a szokásosnál is több folyadékra van szüksége, hogy izzadni tudjon, hiszen az elpárolgó izzadtság segítségével hűtjük magunkat. Az alkohol ráadásul csalóka is lehet: mivel (viszonylag) sokat iszunk, azt hihetjük, hogy elég folyadék jut a testünkbe, azonban valójában csak gyorsítjuk a kiszáradás rizikóját.

Kánikula idején nem elég a vízfogyasztás, figyeljen a sóbevitelre is! Kattintson a részletekért

Alkoholt csak óvatosan, pláne a melegben

Természetesen, nincs semmi akadálya annak, hogy alkoholt is igyunk, például egy baráti grillezés vagy egy kerti parti közben – feltéve, ha ezt kellő tudatossággal, odafigyelve tesszük!

  • Az alkohol mellé mindig legalább kétszer annyi tiszta vizet is igyunk, tehát egy pohár sör mellé két pohár vizet számoljunk.
  • Figyeljünk arra is, hogy rendszeresen, legalább félóránként igyunk egy keveset!
  • A sós rágcsálnivalók ebben az esetben kifejezetten jó szolgálatot tehetnek, hiszen a hatásukra sokkal szomjasabbnak érezhetjük magunkat! 
  • Lehetőleg ne akkor kezdjünk alkoholos italokat inni, amikor a legnagyobb a meleg! Várjuk ki ezzel a kora estét, amikor már egy kicsit enyhül az idő.
  • Ne fogyasszunk alkoholt, ha vízközelben vagyunk, ahol esély van arra, hogy úszni, csónakázni, horgászni menjünk! Az alkohol következményeként (még ha nem is érezzük úgy) romlik a reakcióidő és a mozgáskoordináció is, sokkal merészebbek leszünk, nehezebben mérjük fel a tetteink lehetséges következményeit.
  • A vízbe fulladásos esetek nagy részében komoly szerepet játszik az alkohol! Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy az alkoholfogyasztás és az autóvezetés soha nem férnek meg egymás mellett!
  • Ha – függetlenül attól, hogy ittunk-e alkoholt vagy sem - rosszul érezzük magunkat, szédülünk, hányingerünk van, nehezen válaszolunk a feltett kérdésekre, azonnal menjünk árnyékba vagy egy jól lehűtött, elsötétített szobába és igyunk annyi vizet, amennyit csak bírunk.
  • Egymásra is figyeljünk, legyünk tisztában a hőguta, a napszúrás, a hőkimerülés, a túlhevülés lehetséges tüneteivel!
Forrás: egeszsegkalauz.hu