Ezeket látta már?

Az újraélesztés napján segítsen Ön is kampányolni!

2015.10.16. Módosítva: 2015.11.04.

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja – Alapítványunk egész évben különböző akciók keretében kívánta felhívni a figyelmet az újraélesztés fontosságára, és erre a napra is külön kampányt indítunk a Facebookon.

Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig rengeteg életet mi magunk is megmenthetnénk. Az idén harmadszorra elvégzett Nagy Elsősegély Tesztből az derül ki, hogy az újraélesztést még mindig tanulnunk kell. Habár már a lakosság fele elméletben tudja a lépéseket, még mindig sokan bizonytalanok, vagy nem mernek nekikezdeni a mellkas ütemes nyomásának. Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak, vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, van más megoldás is.

Mellkas nyomása, másodpercenként kétszer, 5-6 cm mélyre!

A mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával, szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. Ez a megoldás orvosilag elfogadott és hatásos. Idén tavasszal "Tartsd életben!" címmel az alapítvány kisfilmje is a "laikus újraélesztés" ezen módszerét mutatta be a Valami Amerika 2 szereplőinek humoros tolmácsolásában. A "Tartsd életben!" a 2015 februárjában indult edukációs kampány részeként minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett.

A szívritmuszavar sajnos igen gyakori tünet Magyarországon. A legsúlyosabb esetben ("kamrafibrilláció") azonnali eszméletvesztés, vérkeringés megállás következik be, ilyenkor újraélesztés szükséges. Máskor viszont a ritmuszavar komoly rendellenességre hívhatja fel a figyelmet, sőt, akár STROKE-ot, agyi érelzáródást is okozhat, ezért felismerése ilyenkor is életet menthet.

Egy korszerű távdiagnosztikai eszköz, a Transztelefonikus EKG (TTEKG) az infarktus és a szívritmuszavar korai felismerésére is kiválóan alkalmas, ezért ma már nem csak a mentők, hanem a háziorvosok, sőt a betegek egyre szélesebb köre is használja Magyarországon. A TTEKG egy speciális, kisméretű EKG felvevő egység, melynek segítségével az EKG egyszerűen rögzíthető és vezetékes- vagy mobiltelefonon továbbítható az értékelő központba. A központ kardiológus szakorvosa folyamatos telefonkapcsolatban van a beteggel, kikérdezi a panaszait és azonnal értékeli az EKG felvételt, valamint meghatározza a teendőket is.

Facebook-kampány népszerű sztárokkal

Hogy minél szélesebb körben terjedjen az újraélesztéshez szükséges tudás, az alapítvány készített egy Facebook-posztot, amely az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forrás: EgészségKalauz