Ezeket látta már?

Hirdetés

Étkezés és vaspótlás: ezeket kell észben tartanunk (x)

shutterstock 1925598080

A megfelelő vaspótlás legelemibb szabálya: enni kell. Ez nem tűnik nehéz feladatnak decemberben, amikor úgyis minden az evésről szól. Azonban nem minden esetben elég a vashiány megelőzésére a vasban gazdag ételek fogyasztása. A kialakult vashiányt mindenképpen kezelni kell, mert súlyos szövődményei lehetnek.

Ezért van szükségünk a vasra

A vas létfontosságú nyomelem, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani, csak raktározni. A vas a vér oxigénszállítását biztosító hemoglobin fő alkotóeleme, nélkülözhetetlen az enzimrendszerek működéséhez, és vasat igényel az izmok oxigénellátásáért felelős, mioglobin nevű fehérje termelődése is. Mindennap veszítünk 1-2 mg vasat olyan természetes módon, mint a hajhullás, körömvágás, anyagcsere-folyamatok. Ezt a mennyiséget jó esetben a kiegyensúlyozott táplálkozással pótolni tudjuk. Ha nem viszünk be elegendő vasat, vagy megugrik a vasigényünk, esetleg túl sok vasat vesztünk vagy vasfelszívódási zavarral küszködünk, az előbb-utóbb kimerítheti a vasraktárakat.

Ezek a figyelmeztető tünetek

A vashiány szerteágazó tünetekkel jelezhet: leggyakrabban kimerültséggel, sápadtsággal, fejfájással, légszomjjal, koncentrációzavarral, de figyelmeztető jel lehet az erős hajhullás vagy a körmök barázdálttá válása is. A tartósan fennálló vashiány veszélyes következménye a vashiányos vérszegénység (anémia), amely a szervezet összeomlásához is vezethet.

Vaspótlásra lehet szükségünk, ha

1. babát várunk vagy szoptatunk: ilyenkor ugyanis radikálisan megnő a szervezet vasszükséglete. A nők vasigénye alapjáraton is magasabb, mint a férfiaké, a várandósság alatt azonban tovább emelkedik. A férfiak napi vasszükséglete 1 mg, a nem várandós nőké 1,5-2 mg, a várandósoké pedig már 3 mg. Fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt vasnak csak töredéke szívódik fel és hasznosul, és a várandósság idején mindenképpen szükség van gyógyszeres vaspótlásra. A terhességi vashiány hátráltatja a magzat egészséges fejlődését, és megnöveli a szülés utáni depresszió esélyét.

2. húsmentes étrendet vagy szigorú diétát tartunk: előfordulhat, hogy túl kevés vasat viszünk be, ráadásul a növényekben található nem-hemvas nehezebben hasznosul a szervezetben, mint a húsokban, belsőségekben található hemvas.

3. felszívódási zavarral küszködünk: bármilyen gyulladás áll fenn a szervezetünkben, de az is előfordulhat, hogy valamilyen nem kezelt ételallergia, például cöliákia miatt akadályozott a vas felszívódása.

4. túl sok vasat veszítünk: ha a szokásosnál erősebb a havivérzésünk, vagy folyamatos mikrovérzéssel járó betegségünk van (aranyér, gyomorfekély), esetleg nemrég nagy vérvesztéssel járó műtétünk volt.

5. nem jól szedjük a vaspótlót: egyes étel- és italösszetevők akadályozhatják a vas felszívódását. A vas(II)-sókat tartalmazó gyógyszereket például ezért kell éhgyomorra vagy étkezés után leghamarabb két órával bevenni. A vasfelszívódást gátolja a zöld leveles növényekben található oxálsav, a kávéban, teában, vörösborban található csersav, a tej- és szójafehérje, a kalcium is és a magnézium is. A C-vitamin, a béta-karotin, a hagymafélék és a fermentált termékek viszont segítik a vas felszívódását.

6. nem jó vaspótlót szedünk: kényelmes lekapni a szupermarketek polcairól a vasat is tartalmazó étrend-kiegészítőket, azonban azok alacsony vastartalma a már kialakult vashiány kezelésére, megelőzésére nem feltétlenül alkalmas. Ráadásul a multivitaminok magnéziumot és kalciumot is tartalmaznak, amelyek oldhatatlan elegyet alkotnak a vassal.

Segíthet a klinikailag igazolt hatású Maltofer

A tartós fáradtsággal járó vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. Magyarország vezető vaspótló gyógyszere*, a magas vastartalmú Maltofer rágótabletta bizonyítottan hatásos a vashiány megelőzésére, kezelésére.

Egyedülálló hatóanyaga a szervezet vasszükségletének megfelelően és szabályozottan szívódik fel. A kellemes, csokoládéízű Maltofer rágótabletta étkezéskor is bevehető, sőt, úgy jobban hasznosul, szedése más típusú vaspótlókhoz képest ritkábban okozhat székrekedést. Laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

kockazatokrol22

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – szeptember időszakban

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához