Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezért fontos ősszel is gondolnunk az intim hidratálásra (x)

A hidegben összehúzódnak az erek, a csökkent véráramlással a bőr védekezőképessége is gyengül, könnyebben kiszárad

Bizonyára mindannyian tudjuk, milyen kellemetlen érzés a hámló, viszkető, száraz arcbőr vagy a kicserepesedett ajak, így nem lepődünk meg az állításon, hogy a hüvelyszárazság a női élet őszének-telének egyik legzavaróbb, bár mások számára láthatatlan tünete. Mutatjuk, mit tehetünk ellene.

Ezek a száraz bőr egészségi kockázatai

Az őszi hónapokban sokszor zokon esik kimenni a meleg szobából. A hűvös időben több dolog is megviseli a szervezetünket, különösen a bőrünket. A kültakarónk természetes védekezőképessége 8 Celsius-fok alatt megváltozik. A hidegben összehúzódnak az erek, a csökkent véráramlással a bőr védekezőképessége is gyengül, könnyebben kiszárad. Ezen a helyzeten tovább ront a fűtött lakások, munkahelyek alacsony páratartalmú levegője. A kiszáradt bőr sérülékenyebb: az apró sérülések behatolási kapuként működnek, utat nyitva a külvilágból érkező kórokozóknak.

Ez a változókori hüvelyszárazság oka

Behatolási kapu a hüvelyhámunkon is keletkezhet. A változókori hormonális változások miatt csökkenő ösztrogénszint negatívan hat a hüvelyhámra, az veszít nedvességtartalmából, ami miatt a szövetek sorvadásnak indulhatnak. Ez a jelenség a mindennapokban is kellemetlen, húzódó, feszítő, viszkető érzéssel jár, arról nem is beszélve, mennyire meg tudja keseríteni a legédesebbnek szánt perceket a hálószobában.

Így kezelhetjük a kellemetlen intim panaszt

Az mindannyiunk számára világos, hogy alaposabban kell ápolnunk a bőrünket a hideg évszakban, hogy elkerüljük annak kiszáradását. Ugyanígy, bár nincsen szem előtt, a hüvelyhámunk hidratálására is gondolnunk kell. Mivel ez utóbbit nem a hideg vagy a levegő alacsony páratartalma, hanem a hormonszint-csökkenés okozza, így hormonkezeléssel enyhíthetők a panaszok. Sokan mégsem ezt, hanem a síkosítókat választják, amelyek időszakosan visszacsempészhetik az örömöt a hálószobába, tartós hámregenerálásra azonban nem alkalmasak.

A rejtett szövetek hatékony karbantartása

A kiszáradt hüvelyhám tartós és hormonmentes regenerálására helyi hatású, gyógynövényes hidratáló készítményt is találunk a patikák polcain. A Cikatridina hüvelykúp több, ápoló-hámregeneráló hatásáról ismert gyógynövény kivonata mellett hialuronsavat tartalmaz, amely az egyik legjobb vízmegkötő képességű molekula.

A Cikatridina hüvelykúpban található hialuronsav segíti a szöveti regenerációt, támogatja a meggyengült szövetek megerősödését. Kúraszerűen naponta, de szükség esetén fenntartó kezelésként, heti néhány alkalommal használva tartós hatás érhető el, illetve tartható fent. Utóbbi a közérzet javítása mellett azért is fontos, mert segít megelőzni egyes intim fertőzéseket. A kiszáradt hüvelyhám ugyanis sérülékenyebb, így kevésbé ellenálló az egyes, gyulladást kiváltó kórokozókkal szemben.

Mestertipp: kutatások igazolják, hogy a rendszeres és örömteli nemi életet élő nők ritkábban szenvednek hüvelyszárazságtól. Az együttlétek alatt ugyanis ösztrogén szabadul fel, amely jótékonyan hat a hüvely nedvesedésére.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához