Ezeket látta már?

Figyelem! Gyógyszeralkalmazást követő súlyos mellékhatások veszélye

2013.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

Négy, mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető az elmúlt 25 évben Franciaországban egy kombinált fogamzásgátlóhoz - közölte vasárnap a francia gyógyszerészeti hatóság.

A német gyógyszervállalat terméke 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták.

Figyelem! Gyógyszeralkalmazást követő súlyos mellékhatások veszélye

A gyógyszerfelügyeleti szerv bejelentette, hogy a készítményt és generikumait "különleges vizsgálatnak" vetették alá. A teljes jelentést és a gyógyszer használatával kapcsolatos intézkedéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A bejelentés előzménye: a Le Figaro című napilap hétvégi számában azt írta, hogy a kombináció 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg ettől a tablettától vagy generikumaitól. Ezek közül négy eset "egyértelműen" e szer fogamzásgátlóként való használatához köthető. A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként.

A lap által említett három esetben a halál oka feltételezhetően más betegségéhez köthető, a készítmény szedésével nem hozható összefüggésbe - állítja a gyógyszerfelügyelet.

Valamennyi esetről az orvosok értesítették a hatóságot. Ez alapján az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amely a készítmény vagy generikumainak szedéséhez köthető.

"A szer pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítmény, amely megakadályozza a peteérést. Több vizsgálat is azt mutatja, hogy ez az engedély nélküli használat nagyon elterjedt" - hangsúlyozta még január 11-én Dominique Maraninchi, a francia gyógyszerfelügyelet vezetője. A készítmény forgalmazási engedélye kizárólag a bőrgyógyászati kezelésre vonatkozik.

A kérdés akkor azért merült fel, mert a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül botrány robbant ki a múlt év végén Franciaországban. Azok gyártóját, szintén a fenti német céget egy francia nő azzal vádolta meg, hogy az egyik újfajta fogamzásgátló által okozott trombózis miatt kapott agyvérzést. Azóta összesen 14-en tettek feljelentést a cég - és a francia hatóságok ellen.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter azóta bejelentette, hogy korlátozni fogják a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók felírásának lehetőségét a trombózisveszély miatt.

A gyógyszerfelügyelet már akkor jelezte, hogy "nem normális", hogy a kérdéases bőrgyógyászati alkalmazásra javallott készítményt sokan fogamzásgátlásra használják. Jean-Christophe Coubris ügyvéd vasárnap azt közölte, hogy mintegy szász feljelentést nyújt be február elejéig a termék gyártója és a felügyelet ellen, amelynek "előbb kellett volna meghúznia a vészharangot".

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához