Ezeket látta már?

Hogyan utazzunk, hogy az ízületeink is kibírják?

utazas_nyaralas

Egy alig kétórás utazás is megterheli ízületeinket, nem beszélve egy ennél is hosszabb autó-, buszos-, vagy repülőútról. Mire figyeljünk utazás közben?

Klímás járművekkel utazunk, amelyek szintén rossz hatással vannak szervezetünkre. Hogyan utazzunk, hogy az ízületeink is kibírják?

Ízületeink az utazások alkalmával tartósan egy helyben, szinte mozdulatlanul pihennek, az ilyen természetellenes pozícióban azonban a véráramlás lelassul, gerincünk pedig kényszertartásban kénytelen egyensúlyozni a szűk helyen, az ülésben.

Az utazás végére szinte észrevétlenül derék-, hát-, térd- és csípőfájdalom alakulhat ki, sőt, a sofőr lábfejében idegnyomás miatti zsibbadás, súlyosabb esetben bénulás is tapasztalható. Vezetés közben ugyanis lábunkat, a minél kényelmesebb vezetés miatt nekitámasztjuk a műszerfalnak, így a szárkapocs csont alsó részére tartós nyomás nehezedik.

Mozogjunk több - utazás közben is

"Egy, másfél óránként érdemes az autóval megállni, vonaton, repülőn felállni és megmozgatni végtagjainkat, egyéb testrészeinket, így serkentve a lelassult vérkeringést, megmozgatni a megfeszült, letapadt izmokat. A buszos utakon használjuk ki a pihenőket. Számítsunk arra, hogy esetleg utasként elszunyókálunk: egy nyakpárna tehermentesíti a nyakat és a gerincoszlopot az elernyedt állapotban" – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa, gerincgyógyász.

Az izületi fájdalmak megelőzésében a mozgás sokat segít Az izületi fájdalmak megelőzésében a mozgás sokat segít Forrás: EgészségKalauz

Ügyeljünk a legkisebbekre is! Egy 50 km/órás sebességű haladásnál bekövetkező ütközésnél a gyerekek teste testsúlyuk 25-szörös erejével csapódik be. 150 centi alatt kötelező a biztonsági gyermekülés és fontos az ötpontos biztonsági öv is. Ha elbóbiskol, tegyünk a fejük alá kispárnát, hogy ne lógjon tartósan egyik, vagy másik oldalra – már megfelelőek vannak felfújható verzióban is. Ha mózeskosárban szállítjuk a picit, azon belül is be lehet a babát szíjazni, de a kosarat is tanácsos rögzíteni.

Nem mindegy, hogy mit eszünk

Kíméljük vénáinkat is, hiszen arra hajlamosaknál akár trombózis is kialakulhat. Éppen ezért hosszabb utazás során tanácsos kompressziós harisnyát viselni. Egyes felmérések szerint a repülőkön háromszor nagyobb a trombózis kialakulásának esélye, mint más közlekedési eszközön. Mindez magyarázható a nyomáskülönbséggel, illetve a gép utasterének száraz levegőjével, amely dehidratáltságot okoz.

Hogyan ismerjük fel a trombózis tüneteit? Olvasson tovább!

Persze az sem mindegy, mit eszünk az út folyamán, hiszen könnyen kaphatunk gyomorrontást, vagy szalmonellás fertőzést, amelyek hányással, hasmenéssel, elgyengüléssel, hasi fájdalommal és magas lázzal járhatnak. A nem megfelelően tárolt táplálékokban baktériumok szabadulnak el. Ha el akarjuk kerülni ezeket a kellemetlen tüneteket, az útra olyan ételeket csomagoljunk, amelyekben nincsen tojás, friss tej, tejszín, gomba, de a legtöbb húsféle és felvágott is ide sorolható.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához