Ezeket látta már?

Gyomorrontás

A gyomorrontás elnevezés általánosan használt fogalom a gyomorral kapcsolatos rossz közérzet tüneteinek leírásánál. Az esetek legnagyobb részében a gyomorrontás nem komoly és könnyen megelőzhető vagy kezelhető jelenség. Ritka esetben a folyamatosan fennálló tünetek komoly betegség jelei lehetnek, mint a gyomor/nyombélfekély, epehólyagbetegség és gyomorrák.

A gyomorrontás tünetei

A has felső részén jelentkező fájdalom/rossz közérzet.Gyomorégés (a mellkasban/a has felső részén jelentkező égető érzés). Teltségérzet.Gáztartalom a gyomorban, gyakori böfögés.Hányinger, hányás.

A gyomorrontás kiváltó okai

A gyomorfal irritációja vagy gyulladása, melyet olyan tényezők okoznak, mint a rendszertelen étkezés, a túl sok vagy túl kevés étel fogyasztása, ételmérgezés, ételallergia, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, vírusos/bakteriális fertőzés, bizonyos gyógyszerek szedése, mint az aszpirin, sőt még a stressz is.

Mit tehet Ön gyomorrontás esetén

Amíg a tünetek meg nem szűnnek, kerülje az alkoholt és a fűszeres ételeket!Szedjen savmegkötő gyógyszereket!Szedjen egyszerű görcsoldókat, ha a fájdalom kólikás jellegű (hullámokban/görcsökben támad és múlik)!Látogassa meg orvosát, ha a tünetek rosszabbodnak, ha heteken keresztül fennállnak, vagy ha a szokásostól eltérő módon jelentkeznek!

Mit tehet az orvos gyomorrontás esetén

Megfelelő vizsgálatokat végez (pl. gyomor röntgen, gyomortükrözés, ultrahangos epehólyag vizsgálat) abból a célból, hogy a komoly betegségeket kizárja a lehetőségek sorából. Görcsoldó és hányáscsillapító gyógyszereket vagy antibiotikumot ír fel.

A gyomorrontás megelőzése

Táplálkozzon rendszeresen és mértékletesen!Próbálja meg beazonosítani azokat az ételeket/tényezőket, melyek Önnél gyomorrontást váltanak ki, és kerülje őket!Kerülje a dohányzást és a túlzott mértékű alkoholfogyasztást!Tanulja meg kezelni a stresszt! Olvassa el a Gyógyszerek tájékoztató lapjait, és kerülje az olyan orvosságokat, melyekről ismeretes, hogy gyomor/nyombél (gyomor/a vékonybél felső szakasza) panaszokat okoznak! Kérje meg orvosát/gyógyszerészét, hogy ajánljon alternatív készítményeket!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához