Ezeket látta már?

Hirdetés

Így támogathatjuk az immunrendszert az év végi hajrában (x)

shutterstock 331903934

Az év egyik legnehezebb időszaka a december. A szervezetünk leginkább azt kívánná, hogy alacsonyabb fordulatszámra kapcsoljunk, megnyugodjunk, töltekezzünk, de ehelyett a legkevesebbet magunkkal törődünk, általában a stresszé a főszerep. Vashiányunk is kialakulhat, ami még fáradtabbá tehet bennünket és megviselheti az immunrendszerünket is.

Ezért nehéz sokunknak az év vége

A munkahelyeken tapintható a feszültség, hiszen a legtöbb helyen az év végén kell a legjobb teljesítményt nyújtani, miközben a szürke, sötét, hideg időben legszívesebben kis sem dugnánk az orrunkat otthonról. Különösen, mert otthon is rengeteg a feladat, ami további nyomást helyez ránk, és az ünnepi készülődés is jelentős szellemi, érzelmi és anyagi energiát emészt fel. Nem csoda, hogy év végén sokakat döntenek le a lábukról a különféle fertőzések.

Ilyenkor gondoljunk az immunerősítésre

Sok mindentől függ, mennyire vagyunk fogékonyak az egyes betegségekre. Valakit egy-egy vírus azonnal leterít, más könnyebben ellenáll a kórokozóknak. Azt tudjuk, hogy az immunrendszer állapota összefügg a kiegyensúlyozott táplálkozással, az optimális vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitellel. A megfelelő állapotú immunrendszernek nincs szüksége külön immunerősítésre, azonban szervezetünk védelmi rendszerének működését számos tényező befolyásolhatja, ami miatt időnként indokolt lehet megtámogatnunk azt.

Ezekre a tápanyagokra van a leginkább szükségünk

A legszélesebb körben ismert immunerősítő a C-vitamin, és a Covid19-járvány óta a D-vitamin pótlására is többen figyelnek oda, mint korábban. Jó tudnunk, hogy ezek mellett egyes ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére is gondolnunk kell, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően működjön a szervezetünk. Ilyen nyomelem például a vas.

Emiatt nélkülözhetetlen a testünknek a vas

A vas nemcsak a vérképzés fontos alapanyaga, hanem egyes enzimrendszerek mellett az immunrendszer működtetéséhez is elengedhetetlen. Bár a felnőtt emberi szervezet mindössze 3-4 gramm vasat tartalmaz, hiánya szerteágazó tünetekhez és az immunrendszer általános teljesítménycsökkenéséhez vezet. Vasat a szervezetünk nem tud előállítani (ahogy C-vitamint sem), és mindennap veszítünk belőle 1-2 milligrammnyi mennyiséget például a körömvágással, az anyagcsere-folyamatokkal vagy a hajhullással. A hiányzó vasat a testünk a vasraktárakból pótolja, ám azok idővel kimerülhetnek, ha nem gondoskodunk naponta a megfelelő vasbevitelről a táplálékkal és ha szükséges, akkor vaspótlással.

A vashiány kialakulásának négy fő oka:

  • nem kielégítő mennyiségű vasbevitel (húsmentes étrend vagy túl szigorú diéta miatt),
  • megnövekedett vasigény (kamaszkor vagy várandósság alatt, a szoptatás idején vagy versenysport mellett),
  • fokozott vasvesztés (erős menzesz, rendszeres vérzéssel járó betegségek vagy vérvesztéssel járó orvosi beavatkozások),
  • a vasfelszívódás zavara (például gluténérzékenység vagy valamilyen fennálló gyulladásos betegség miatt).

Ilyen tünetekkel jelezhet a vashiány

A vashiány lassan alakul ki, és tünetei is roppant szerteágazók. Kimerültnek érezhetjük magunkat, amin semennyi pihenés nem segít, érzékenyebbé válhatunk a hidegre, szokatlan dolgokat kívánhatunk (például sarat kóstolni vagy jeget ropogtatni). Légszomj, fejfájás, általános energiahiány kínozhat minket, kihagyhat a memóriánk, romolhat a hallásunk. Megjelenhet ingerlékenység, csökkenhet a libidónk, és hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre. Intő jel lehet az is, ha sápadtak vagyunk, hullik a hajunk, törékennyé és barázdálttá válnak a körmeink, egyre több a véraláfutásunk, esetleg aftákkal, az ajkak berepedezésével küszködünk.

Ha vashiányra gyanakszik, töltse ki tesztünket itt: https://maltofer.hu/vashiany-teszt/

A Maltofer klinikailag igazolt hatású vaspótló gyógyszer

A már kialakult vashiány étrend-kiegészítőkkel, étkezéssel nem szüntethető meg, megfelelő vastartalmú, jól hasznosuló vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. A vasat hatásosan és biztonságosan pótolhatjuk a magas vastartalmú Maltofer rágótablettával.

A gyógyszer különleges hatóanyagából a vas felszívódása szabályozott, így a szükségleteknek megfelelően tölti fel a vasraktárakat, véletlen túladagolása sem jár veszéllyel. A csokoládéízű Maltofer rágótabletta bármikor bevehető, étkezéssel is, mert nem lép kölcsönhatásba az étel- és italösszetevőkkel. Vegán, laktóz- és gluténmentes, így speciális diétákba is beilleszthető. A megfelelő vasszint az immunrendszer jó működéséhez is hozzájárul – ez azért is fontos, hogy hamarabb túl legyünk a téli nyavalyákon, és feltöltődve, energikusan nézhessünk szembe az előttünk álló esztendő kihívásaival.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária