Ezeket látta már?

Kicsúfoltak az iskolában egy Down-szindrómás kislányt, meglepő következménye lett

Down szindróma

Zaklattak egy Down-szindrómás gyereket a társai, ezért az elnök iskolába kísérte a kislányt.

Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke azzal hívta fel a figyelmet a Down-szindrómások problémájára, hogy a 11 éves Down-szindrómás Embla Ademit, kézen fogva elkísérte az általános iskolájába - számol be az esetről a CNN alapján a HVG. Az elnök azután kereste fel a gyereket és a szüleit, hogy megtudta, a kislányt a tanulási nehézségei miatt csúfolják az iskolában.

Pendarovski a látogatás során beszélgetett a szülőkkel a betegségről, majd megajándékozta a diákot, amely után együtt sétáltak el az iskolába. Az elnök kitért arra, hogy "azoknak a viselkedése, akik veszélyeztetik a gyerekek jogait, elfogadhatatlan, különösen akkor, ha sajátos nevelési igényű gyerekekről van szó". A fogyatékossággal élő gyerekekkel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy "nemcsak élvezniük kellene azokat a jogokat, amiket ők is megérdemelnek, de azt kellene érezniük, hogy egyenlőek és szívesen látják őket az iskolapadban és az iskolaudvaron.

Momótól a Kék bálnáig: így óvja meg gyermekét az online térben - olvasson tovább!

A Down-szindróma tünetei

A 21. kromoszóma többletére visszavezethető rendellenesség jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz, valamint húsz beteg gyermekből nyolcnál szívproblémák, kettőnél pedig másfajta testi rendellenességek is jelentkezhetnek.

Bár a Down-kór előfordulási esélye a várandós életkorával növekszik, mégis a fiatal édesanyák azok, akik a beteg gyermekek 75 százalékát világra hozzák, hisz tíz kismamából hét 35 év alatti, akik alacsonyabb életkoruk miatt kevésbé gondolnak a Down-kór szűrés fontosságára.

Pedig a Down-kór szűrés révén egy egyszerű vérvétellel a kismamától és egy alapos ultrahangvizsgálat elvégzésével, hatékonyan szűrhetőek ki a Down-kórral sújtott terhességek. A Down-kór szűrés már a várandósság 11. hetétől végezhető és az anyai vérben mért fehérjék, hormonok mellett az alapos, szakszerű ultrahangvizsgálattal értékelhető fontos jelek (nyaki redő, orrcsont, áramlás) számbavételével 90% feletti hatékonyságú.

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához