Ezeket látta már?

Kiderült, ki az év gyógyszerésze és melyik a kedvenc patikánk

ev_gyogyszeresze_kedvenc_patikam

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően immár nyolcadik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére. Megmutatjuk, kik a nyertesek!

Kérdés:A pályázatokat szakmai zsűri bírálta el: mindkét cím elnyerésében dr. Mikola Bálint,a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénekelnöke és dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tagja döntött,az "Év gyógyszerésze" pályázatokat rajtuk kívül még prof. dr. Szökő Éva, aMagyar Gyógyszerésztudományi Társaságelnöke és dr. Mike László, Országos Tisztifőgyógyszerész is bírálta. Idén is rendkívül sok minőségi pályamunka érkezett be.

Az "Év gyógyszerésze" pályázat díjazottai

A gyógyszerészek közül 5 pályamunkát emeltek ki, melyekmind valamilyen gyógyszerellátást segítő reformot fogalmaztak meg. Különdíjat kapottdr. Dér Péter, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár gyógyszerésze, aki a "Gyógyszerészi tanácsadás és kompetenciák lakossági megítélése" témában végzett kutatást. A másik különdíjatdr. Keller Tamásnényerte el, aki a szigetszentmiklósi Melissa Gyógyszertárat képviselte, és az "Egészségnevelés, szűrés az óvodásoktól nyugdíjasokig, együttműködve egészségügyi és más szakemberekkel" címmel készített tanulmányt.

A dobogósok a helyezési sorrendjükszerint:

  1. Dr. Szilva Boglárka - Megyecímer Gyógyszertár, Heves - Gyógyszerészi gondozási lehetőségek és/vagy tapasztalatok a jelentős betegpopulációt (diabetes, hypertonia, stb.) érintő területeken

Dr. Csaba Miklós - Küttel Gyógyszertár, Kőszeg - A vérszegénység gyógyszerészi gondozása

Dr. Matastik Pálné - Csillag gyógyszertár, Tiszaroff - Véralvadásgátlóval kezelt betegek gondozásának jelentősége és protokollja

Dr.Szilva Boglárka, a 2018-as év gyógyszerésze így nyilatkozott: "A betegek egészségének megtartása és megőrzése a legfontosabb. A betegségek megelőzése kiemelt fontosságú, hiszen rossz berögződés, hogy sajnos agyógyszerészeket, kezelőorvosokat csak a már kialakult betegségek orvoslásával szokta a lakosság felkeresni. Nem véletlenül hangzik el a mindenki által ismert kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét mondat, hiszen a gyógyszerészeket valóban bármilyen kérdéssel, és nem csak panasszal kapcsolatban lehet megkérdezni. Ilyenkor a patikus feladata, hogy türelemmel végighallgatja a panaszokat, és készségesen segít a megoldásukban."

"A gyógyszertárakban ötször annyian vannak, mint a háziorvosnál. Éppen ezért a gyógyszerészeknek kiemelt szerepe van a betegellátásban - fontos, hogy szakmailag felkészültek és segítőkészek legyenek." - mondta dr. Mikola Bálint.

ev_gyogyszeresze_kedvenc_patik

Balról jobbra: Torjai Gábor, aNero Solution Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Samu Antal,a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tagja, dr. Szilva Boglárka, a 2018-as év gyógyszerésze, dr. Mikola Bálinta Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke,dr. Gődény György, anagykállói Igazgyöngy Gyógyszertár vezetője.

Dr. Samu Antal,így nyilatkozott: "A betegség megelőzésének három fázisa van. Az első, a primer prevenció, amikor az egyének minél tovább igyekeznek egészségesek maradni. A szekunder prevencióban szerepelnek a szükséges szűrővizsgálatok, míg a tercier prevencióban már a diagnosztizáltbetegségnekkezdődik a gyógyszeres terápiája. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a beteg is együttműködjön a kezelőorvosával, hiszen sajnos a betegek 15-20%-a ki sem váltjaa szükséges gyógyszereket, 50%-uk pedig ha ki is váltja, nem úgy szedi, vagy egyáltalán nem szedia felírt gyógyszert. Ez összesen 100 miliárd anyagi veszteséget okoz, amiösszeg elegendő 2300 gyógyszertárműködtetéséhez. Éppen ezért fontos a tájékoztatás, melyet könnyű elérhetőségük miatt jelenleg a gyógyszerészek tudnak megtenni leginkább a betegek felé."

A "Kedvenc Patikám" pályázat díjazottai

  1. Igazgyöngy Gyógyszertár, Nagykálló
  2. Fehér Kígyó Gyógyszertár, Orosháza
  3. Pető Gyógyszertár, Tataháza

Idén az ország kedvenc patikája a nagykállói Igazgyöngy Gyógyszertár. DrGődény György, a gyógyszertár vezetője beszélt a siker titkáról. "Igyekeztünk mindig emberközpontúak lenni. Fontos a tájékoztatás, így létrehoztunk egy weboldalt is, ahonnan az aktuális híreket és fontos információkat megtudhatják az érdeklődök. Facebook oldalunkon is szem előtt tartjuk az elvet, hogy minél szélesebb réteg hozzáférhessen a fontos tudnivalókhoz."

Dr. Mikola Bálint záróbeszédében hozzátette, hogy gyorsan történnek személyi változások az egészségügyi kormányzatban. Szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a kormányzati kommunikáció, a társadalommal való hídépítés. Megfelelően kell kezelni az egészségügyi tájékoztatást.

Szívbeteg? Óvatosan használja a vény nélküli gyógyszereket - kattintson tovább!

A patikákat magánemberek vagy társaságok működtetik.Vannak olyan új, innovatívgyógyszerek, például daganatterápia területén, amit csak anyagi kötöttség miatt nem engedhetnekmeg maguknak az érintettetk.A születéskor várható élettartam nő, de az egészségügyi ellátásban eltöltöttévek száma is nő. "Betegségeket lehetne gyógyítani olyan gyógyszerekkel, amiket nem, tudunk megfizetni." zárta le gondolatmenetét a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénekelnöke.

forrás: evgyogyszeresze, kedvencpatikam

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához