Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kimerültség, erős menzesz vagy nagyobb műtét után: emiatt lehet vashiányunk

shutterstock 549090286(1)

A nagy vérvesztéssel járó beavatkozások vagy testi folyamatok után egyértelmű, hogy figyelnünk kell a vasszintünkre, a rejtőzködő, folyamatos mikrovérzéssel járó betegségek következtében azonban észrevétlenül alakulhat ki vashiány. A hiányállapot tünetei rendkívül szerteágazóak, ezért nehéz időben felismerni, mivel állunk szemben.

Vasat mindenki veszít természetes úton, ami a legtöbb esetben pótolható a normális, kiegyensúlyozott táplálkozással. Azonban előfordulhatnak olyan állapotok, amikor abnormális mértékben veszítünk vasat. Az ilyen helyzetek megnövelik a vashiány kialakulásának esélyét.

Ez a leggyakoribb oka a vérvesztés miatt kialakuló vashiánynak

A szervezetben a legtöbb vasat a hemoglobin tárolja, ezért ha sok vért vesztünk, vagy rendszeres mikrovérzéssel járó betegségünk van, úgy megcsappanhatnak a vaskészleteink is. Akkor is hajlamosabbak lehetünk a vashiányra, ha a menzeszünk nagyon erős. Többek között a menstruációnak „köszönhető”, hogy a vashiány gyakrabban sújtja a nőket, mint a férfiakat.

Ennyi vasat veszíthetünk extrém erős havivérzés esetén

Egy nő átlagosan 5-80 ml között veszít vért a menstruációval, ezzel együtt pedig legalább 2,5 mg, illetve akár 40 mg vasat is, de szélsőséges esetben akár 200 ml vér is távozhat egy-egy erős vagy elhúzódó menzesszel, ami már tetemes mennyiségű, 100 mg vas elvesztését jelenti. Egyes műtétek vagy éppen a szülés is járhat olyan mértékű vérveszteséggel, amely kimeríti a vasraktárakat.

Fémes íz a szájban: ezt is jelentheti

Persze nem csak az egyszeri, nagy vérvesztéssel járó helyzetekre kell odafigyelni, és nem csak a nőknek. A tartósan fennálló vérző aranyér, a gyakori orrvérzés, ínygyulladás, a fel nem fedezett gyomorfekély vagy a vérzékenység mind-mind átlagon felül apaszthatják a szervezet vaskészleteit. Ha például már régóta halogatjuk a fogorvos felkeresését, de fémes ízt érzünk a szánkban, ideje rászánnunk magunkat a vizsgálatra. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyulladt, vérző ínyünk miatt érezzük a szokatlan ízt (a vér fémes ízét a vas adja).

Ilyen tünetei lehetnek a vashiánynak

A tartós fáradtság, a koncentrációzavar, a pihenés után sem enyhülő kimerültség, a gyakori fejfájás, sápadtság, hajhullás vagy a körmök barázdálttá válása, a légszomj, a heves szívdobogás vagy a fázósság mind-mind utalhatnak arra, hogy kiürülőben vannak a vasraktáraink. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, akkor figyeljünk oda jobban a megfelelő táplálkozásra, illetve a vaspótlásra, amelyhez vény nélkül kapható vaspótló gyógyszert is választhatunk.

Forrás: Phytotec Hungária