Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kimerültség, hajhullás, sápadtság: ez a betegség is állhat a vashiányos tünetek mögött

shutterstock 1114752902(2)

Már a sokféle tünettel járó vashiányt sem könnyű felismerni – hát még azt, ha a hátterében a vasfelszívódás zavara áll. Ebben az esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának.

Ezért kell az okokat is feltárni

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, amely különféle tünetekkel hívhatja fel magára a figyelmet. A szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem hiányának nemcsak a jelei, hanem az okai is változatosak.

Ez a vashiány négy fő oka

A hatásos vaspótláshoz elengedhetetlen a hiány kiváltó okainak megismerése. A négy fő ok: alacsony vasbevitel (túl szigorú diéta vagy húsmentes étrend miatt), megnőtt vasszükséglet (intenzív sporttevékenység, serdülőkor vagy várandósság, szoptatás idején), fokozott vasvesztés (extrém erős menzesz, állandó vérzéssel járó betegség vagy nagy vérvesztéssel járó orvosi beavatkozás miatt), illetve a vasfelszívódás zavara. Utóbbi esetben a vashiány valamely másik betegség következménye.

Ez a gyakori betegség is megzavarhatja a vasfelszívódást

Felszívódási zavart okozhatnak az emésztőrendszerben zajló gyulladások, amelyeknek gyulladásos bélbetegség vagy élelmiszer-intolerancia is állhat a hátterében. A cöliákia néven ismert gluténérzékenység során például pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Amíg a bélbolyhok nem tudnak regenerálódni, addig a vasfelszívódás is akadályozott marad.

Száz emberből egyet érint ez a betegség

A cöliákia jelenleg az egyetlen olyan autoimmun betegség, amelynek kiváltó okát megtalálta az orvostudomány. Ez a gliadin nevű vegyület, a glutén egyik alkotóeleme, amelyre úgy reagál az immunrendszer, mint valamely, a szervezetet megtámadó kórokozóra. A glutén (más néven sikér) egy fehérje: ennek a vizet megkötő, rugalmas anyagnak köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészta gyúrható és nyújtható lesz. Minél magasabb egy liszt sikértartalma, annál foszlósabb levegősebb péksütemények készíthetők belőle. Hazánkban a gluténérzékenység gyakorinak számít, 100 emberből egyet érint. A tévhitekkel ellentétben nem lehet kinőni, viszont gluténmentes diétával a kóros folyamat megállítható, és a bélrendszer képes regenerálódni.

Más hiányállapotokat is okozhat a gluténérzékenység

A cöliákia során nem csak a vas felszívódása válik nehezítetté: a felderítetlen betegséget számos mikro- és makrotápanyag hiánya kísérheti. A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapotok szerteágazó tüneteket, betegségeket okozhatnak, például vérszegénységet, vashiányt, ödémát, csontritkulást, idegrendszeri tüneteket. Gyerekeknél gyakori a fejlődés, növekedés elmaradása. A hiányzó tápanyagok egy részét a gluténmentes diéta melletti kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel, a kalcium és a D-vitamin esetében étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. Kifejezett vashiány esetén azonban utóbbiak már kevésnek bizonyulhatnak, magas vastartalmú vaspótló gyógyszerre lehet szükség.

Gluténmentes diéta: csak indokolt esetben!

Ha arra gyanakszunk, hogy vashiányunk van, amelynek a hátterében felszívódási zavar állhat, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A gluténérzékenység diagnózisához labor- és szövettani vizsgálat szükséges. Fontos, hogy ezek előtt a vizsgálatok előtt semmiképpen ne kezdjünk gluténmentes diétába, mert az torzíthatja a laborvizsgálat eredményét.

Forrás: Phyotec Hungária