Ma éjszaka az év legszebb csillaghullása vár ránk!

#csillaghullás #Perseidák #meteor #hullócsillag
2019.08.12.

  A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. A csillagász szerint idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben látható, de éjfél után érdemes kémlelni az eget.

A meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan az éjféltől hajnalig terjedő időszak - mondta Kiss László, csillagász-fizikus. Elmondta, hogy csillaghullást akkor figyelhetünk meg, amikor a Föld áthalad egy olyan térrészen, ahol korábban egy üstökös járt és a pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret ezekkel a "kis porszemcsékkel". Maga a fényjelenség amiatt lép fel, mert nagyon nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben és az üstökösökből kiszakadó porszem a földi légkörbe belépve a nagy légellenállás miatt felizzik, amelynek során magát a körülötte lévő levegőburkot is világításra gerjeszti. Ez látható ilyenkor egy-két tized másodpercig.

 Felidézte, hogy az első megfigyelések a Perseidákról az időszámításunk előtti időszakból származnak, kínai csillagászoknak köszönhetően. A Perseidák, amelynek szülő égiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A csillagász elmondta, a Perseidák ma már nem olyan aktív, mint a '90-es években volt és jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár - erre legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.

De nem ez az egyetlen meteorraj, itthon évente több alkalommal is megfigyelhetünk csillaghullást: a csillagász példaként említette, hogy októberben az Orionidák meteorraj, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik.

Forrás: MTI