Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

4 tipp, hogy folyamatosan fenntartsuk testi-lelki egészségünket

Megfelelő öngondoskodással az idős évek is telhetnek boldogságban, egészségben

Testi egészségünk nagyban függ attól, hogyan törődünk szervezetünkkel és hogyan gondoskodunk önmagunkról. Öt tippet gyűjtöttünk össze, melyekkel segíthetjük egészségünk megőrzését.

Szedjünk naponta vitaminokat, gyakran végezzünk testmozgást, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra. Az egészségmegőrzés terén ezekről az alapokról indulunk, azonban többet is tehetünk azért, hogy szervezetünk állapotát monitorozzuk és fenntartsuk a megfelelő működését. Milyen további lehetőségeink vannak? Most erre hozunk pár ötletet a teljesség igénye nélkül.

Könnyebb mozgásért: gyógymasszázs, gyógytorna

Az idő előrehaladtával izomzatunk veszíthet rugalmasságából, melynek következtében mozgásunk is egyre nehézkesebb lehet. Különösen akkor érinthet minket ez a probléma, ha alapvetően mozgásszegény életmódot folytatunk. Nem árt, ha olykor-olykor beiktatunk egy gyógymasszázst, szükség esetén gyógytornát is, ahol felszabadítják a letapadt izmokat, helyreteszik a rosszul rögzült testtartás következményeként kialakult mozgásszervi problémákat, ezáltal jópár napig – rendszeresen végezve pedig hosszútávon is – élvezhetjük a könnyedebb mozdulatok örömeit. Egészségügyi szolgáltatás lévén azonban nem olcsó szolgáltatásokról van szó, ezért érdemes erre is gondolni, amikor elkezdünk megtakarítást képezni.

Profi ellátás: magánorvoslás

A magánorvosi ellátás előnye, hogy nincs hosszú várakozási idő, egyszerre több vizsgálat is lebonyolítható viszonylag gyorsan, továbbá a legmodernebb eszközökkel felszerelt orvosi rendelőkben történik a szakrendelés. A magánorvosi ellátás azonban szintén nem kis költséget jelent, különösen, ha több vizsgálatot kell elvégeztetnünk. Érdemes rá félretenni az aktív éveink alatt, mivel bizonyos helyzetekben gyors segítségre lehet szükségünk.

Otthoni biztonság: okoskütyük, házi berendezések

Az egészségmegőrzés terén mi magunk is sokat tehetünk a hétköznapokban. Ma már akár okostelefonunkra is letölthetünk olyan egészségügyi alkalmazásokat, melyekben rögzíthetjük és követhetjük testünk állapotát, ezáltal az orvosi diagnózist is segíthetjük. Arról nem beszélve, hogy például egy vérnyomásmérő, vércukorszintmérő szintén összeköthető egy telefonra letölthető alkalmazással, melyen követhetjük az értékeket, elemezhetjük a régebbi adatainkat. A különböző masszírozó készülékekkel pedig otthon is segíthetjük izomzatunk karbantartását. Az egészségpénztári számlánkról ezen egészségügyi kiadásokat is finanszírozhatjuk.

Egészséges benső: megfelelő gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Amennyiben nincs krónikus betegségünk, akkor fiatalabb éveinkben elég lehet vitaminokat fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Ahogy azonban szervezetünk öregszik, egyre több külső támogatásra lehet szüksége. A pohár víz mellé kitett gyógyszerek száma az évek során egyre nő, később pedig szükségünk lehet olyan gyógyászati segédeszközök*, betegápolási cikkek, ortopédcipők és gyógypapucsok beszerzésére is. Egészségpénztári megtakarításunkból azonban ezen drága dolgok is komolyabb anyagi megterhelés nélkül beszerezhetők.

Miért érdemes egészségpénztári megtakarítást képezni?

  • Az egészségpénztári tagok egészségügyi kiadásaikat – magánegészségügyi szolgáltatásokat és egészségügyi termékeket – finanszírozhatják akár egyéni befizetéseik vagy munkáltatói hozzájárulásaik révén. A pénztári tagsággal rendelkezők befizetéseik után évi 20 százalék, akár 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosultak az éves személyi jövedelemadó bevallás során, és ezt az adókedvezményt a NAV a tagok által választott önkéntes pénztári egyéni számlájukra utalja át. Az egészségpénztárak esetében plusz 10-10 százalék adó-visszatérítés is elérhető, amennyiben lekötjük két évre a pénzünket. Az egészségpénztári számlára havi rendszerességgel akár kisebb összeg is befizethető, és egy nagyobb kiadás esetén esetileg is teljesíthető befizetés. Az egészségpénztári számlára befizetett összegek azonnal felhasználhatóak.

További részleteket az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége weboldalán találhat vagy kattintson IDE!

*Azon termékek, amelyek orvosi rendelvényre készülnek (ortopédcipő, hallókészülék, gyógymatrac), vagy ORKI, OGYÉI, CE, EMKI, KI számmal rendelkeznek, avagy vámtarifa szám alapján gyógyászati segédeszköznek minősülnek.

Forrás: egeszsegkalauz.hu