Ezeket látta már?

Klimax: egy 49 éves nő kendőzetlenül őszinte vallomása a menopauzáról

menopauza, klimax, változókor, tünetei

Alváshiány, migrén, ingadozó hangulat, izzadás - csak néhány tünet, amit a klimax okozhat a középkorú nőknél. Egyáltalán nem könnyű megbirkózni velük.

A 49 éves Cindy Rodriguez Constable kommunikációs szakember és szabadúszó újságíró őszintén leírta, mennyire nehezen élte meg a menopauza tüneteit.

- Valószerűtlennek tűnik, amikor arra gondolok, hogy a perimenopauza csendben, túl nagy felhajtás nélkül lopakodott be a 30-as éveim végén és a 40-es éveim elején. Nem volt túl rossz - voltak kisebb tüneteim -, de elviselhető volt.

Aztán hirtelen, 2018-ban, miután 46 évesen hirtelen véget ért a menstruációs ciklusom, a menopauza az élő rémálommá vált. Odakúszott hozzám és felemésztett. Lassan lecsúsztam a megmagyarázhatatlan ízületi fájdalmak, hőhullámok, agyi köd, kimerültség, nem létező libidó és depresszió mély szakadékába.

Egy olyan testben éltem, amit nem ismertem fel.

Ha bármit is tanácsolhatnék a fiatal nőknek, az az lenne, hogy kerüljék el a menopauzát. De sajnos ez nem a valóság. Fáradtság, éjszakai izzadás, csontritkulás, hőhullámok, izzadás, álmatlanság, szárazság, szorongás, ingerlékenység, alacsony libidó, rosszkedv és hüvelyszárazság - ez az én mindennapi valóságom a menopauzával.

Mindezek a tünetek egyszerre összeadódva azt jelentették, hogy a mindennapi életem nagyon megváltozott. Vagy túl nagy fájdalmaim voltak, vagy túl kimerült voltam ahhoz, hogy dolgozzak, társaságba járjak, vagy bármi mást csináljak. A világom egyre szűkebb lett.

Elmaradtam a munkámmal, elcsúsztam a határidőkkel, és napokig nem csináltam semmit, mivel általában minden energiatartalékomat arra használtam, hogy a családomat ellássam. Igyekeztem biztosítani, hogy a férjem és a gyerekeim akkor is támogatva érezzék magukat, amikor napról napra rosszabbul lettem.

Éjszakánként alig aludtam két-három óránál többet, ami fokozta az agyi ködöt és a fáradtságot. Naponta küzdöttem a migrénnel, és egy olyan tükörképet bámultam a tükörben, amelyet nem ismertem fel. A testem ellenem fordult, és nem tudtam, hogy a halál vagy a zárt osztály vár rám először.

Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy vigyázzak magamra.

2022 májusában elértem a gödör alját. Rájöttem, hogy a józan eszem és energiám minden morzsáját másokra használva nem folytathatom tovább. Időpontot beszéltem meg az orvosommal, hogy megvizsgáljuk a lehetőségeket. Sok könny, teszt és vérvizsgálat után június végén elkezdtem a bioidentikus hormonpótló terápiát, vagy BHRT-t szedni.

Ha azt mondom, hogy a változás döbbenetes volt, és akkor az még enyhe kifejezés. Most már egy hónapja tart a terápia, és a tüneteim szinte teljesen eltűntek. A legzavaróbbak - mint a hőhullámok és a napi migrén - azonnal elmúltak. A többi tünet is - a hüvelyszárazság, az agyi köd, az alváshiány, az ízületi fájdalom és az alacsony energia - napról napra folyamatosan javul.

Nem tudom, hogy a BHRT mindenkinek való-e, de számomra ez volt a megfelelő megoldás. A zűrzavar, amit a menopauza okozhat egy nő életében, ijesztő. A félelem, hogy statisztikává válok, elmúlt, és visszakaptam az életemet, és már nem aggódom amiatt, hogy csalódást okozok a családomnak és a barátaimnak - írta vallomásában Cindy.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider