Ezeket látta már?

Mi az a NAD+, és miért lehet fontos a pótlása a szervezetben?

NAD+, Nikotinamid Adenin Dinukleotid, koenzim, öregedés, inzulinrezisztencia, Altzheimer-kór, DNS

A NAD+ szint összefüggésben van az emberek öregedésével is. Ha a NAD+ szint kimerül, az több betegség kialakulásához vezethet idősebb korban.

A Nikotinamid Adenin Dinukleotid, azaz a NAD+ a sejtek anyagcseréjében fontos szerepet játszó koenzim molekula, ami annyira fontos eleme a szervezetünknek, hogy lényegében nélküle nem tudnánk élni. Szerepe van többek közt az energiaszállításban, az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában és a károsodott DNS helyreállításában, de az alacsonyabb NAD+ szint összefüggésben van az emberek öregedésével is.

“Mivel az életfolyamatok szempontjából fontos enzimek működéséhez elsősorban a NAD+ szállítja az energiát, ezért a megfelelő mennyiségű NAD+ jelenléte rendkívül fontos a sejtek számára” – hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél. Számos biokémiai folyamatban vesz részt, de az idő előrehaladtával folyamatosan csökken a mennyisége a szervezetben.

Életünk folyamán szervezetünket számos káros behatás éri, amelyek során a DNS károsodhat. Idős korra ezek a sérülések felhalmozódnak, aminek súlyos következményei lehetnek a sejtfunkcióra. A DNS károsodását a szervezet helyreállító mechanizmusai tudják kijavítani, melyhez az enzimek és fehérjék szintén NAD+-ot használ fel. Ennek következtében és számos más tényező hatására a NAD+ szint kimerülhet, ami több betegség kialakulásához vezethet idősebb korban. A NAD+ szint csökkenéséhez az immunrendszer fokozott működése is hozzájárulhat, például krónikus gyulladásos állapotokban vagy betegségek esetén, de az elhízásban kialakuló, nem megfelelő tápanyagfelvétel is rossz hatással van rá.

Mi történik, ha túl kevés van belőle a szervezetben?

A Mycellen termékfejlesztő orvosa a klinikai kutatások eredményeire hivatkozva elmondja, hogy az alacsony NAD+ szint akár anyagcsere-zavarokhoz is vezethet, ami súlyosbíthatja az elhízást, és annak következményeit, mint például

  • az inzulinrezisztencia,
  • a magas vérnyomás,
  • a szívelégtelenség és
  • az agyi funkciózavarok.

Idős korban összefüggést mutat az érelmeszesedés, ízületi gyulladások, magas vérnyomás, szellemi funkciók hanyatlása, cukorbetegség és rák kialakulásával és súlyosbodásával.

Az öregedés során a neurodegeneratív betegség, mint az Alzheimer-kór, Parkinson-kór és az amyotrófiás laterálszklerózis előfordulása megnő: ezekben az esetekben is kimutatható, hogy az agyban a sejtek NAD+ szintje lecsökken.

A NAD+ pótlás nagyon sokat segíthet

A szervezet NAD+ szintjének helyreállítása lehetőséget jelent az öregedés okozta hanyatlás és az életkorral összefüggő betegségek elleni védelemben, de egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy NAD+ szintézisét serkentő táplálékkiegészítők fogyasztása kedvező hatással lehet az elhízás okozta inzulinrezisztenciára is.

6 jel, amiből kiderül, hogy porckopás vagy ízületi gyulladás a baj

Dr. Széchenyi Kornél arra is felhívja a figyelmet, hogy a NAD+ pótlása azonban nem helyettesíti az egészséges életmódot, rendszeres testmozgást, a kalóriabevitel csökkentését, az egészséges táplálkozási szokásokat, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást.

Forrás: New Beauty, purecom