Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Mozgásszervi fájdalmak enyhítése természetes módszerrel

egészégkalauz hévíz

Dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvos igazgatója mesél a Hévízi-tó titkáról és a különleges hévízi gyógyászatról.

Mitől különleges a Hévízi-tó?

A 4,4 ha kiterjedésű tó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Hasonló földrajzi jelenség csak Új-Zéland északi szigetén, Rotoruaban van, de ennek vize 50-55 Celsius fokos, így nem lehet fürödni benne és nem használható gyógyászati célokra.

A Hévízi-tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. A víz melegét és egyben gyógyító hatását 33,9 hektáros erdő védi a külső környezet (szél, por, zaj) ártalmaitól. Érdekes és egyedülálló látvány, amikor télen, valamint a kora tavaszi és a hűvösebb őszi reggeleken a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatórium alakul ki.

A tó vízhozama 410 liter másodpercenként, így a víz háromnaponta teljesen kicserélődik, hőmérséklete télen nem csökken 24 Celsius fok alá – így lehetőség van a téli szabadtéri fürdőzésre is –, nyáron eléri a 38 Celsius fokot is. Különleges tulajdonsága a tónak, hogy vize állandó mozgásban van: egyrészt alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le, másrészt a forrás helyétől a part felé áramlik a tó vize, harmadrészt balról jobbra forog lassan a víztömeg – valószínűleg a Hold hatása miatt. Ez a háromirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ez által mikromasszázsban részesíti a fürdőzőt.

Hévíz kedvelt desztináció a gyógyulni vágyók körében Hévíz kedvelt desztináció a gyógyulni vágyók körében Forrás: Egészségkalauz

Egyedi környezete miatt a Hévízi-tó élővilága igen különleges, gyönyörű látvány a tóba telepített különböző színű tündérrózsák, amelyek – még késő ősszel is virágoznak.

– Milyen kezelésekből áll egy hévízi kúra?

A Hévízi Tradicionális Kúra lényege, hogy a felhalmozott tudományos tapasztalatoknak, a sok évtizedes, sőt évszázados orvosi gyakorlatnak megfelelően „adagolják” a betegeknek a gyógyító fürdőzést. A hévízi kúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, az éghajlatnak, valamint a kiegészítésképpen alkalmazott elektroterápiának és az egyéb fizioterápiás eljárásoknak is. A Hévízi Tradicionális Kúra 2015 óta a védett márka, mely az Európai Fürdő Szövetségtől (ESPA) nemzetközi elismerést is kapott. A védjegy az eredeti, komplex hévízi kúra alkalmazását biztosítja a kiválasztott helyszínen annak érdekében, hogy Ön a leghatékonyabb gyógymódban részesülhessen. Hatékonyságát friss orvosi kutatások, valamint gyógyult vendégek ezrei is bizonyítják. Természetes gyógyszerként használva - orvosi iránymutatás mellett – számos panaszt enyhíthetnek a segítségével.

A Hévízi Tradicionális Kúra orvosi konzultációval kezdődik A Hévízi Tradicionális Kúra orvosi konzultációval kezdődik Forrás: Egészségkalauz

– Milyen panaszok enyhítésében hatásos?

A Hévízi-tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A hévízi gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi megbetegedések, ezen belül a reumatológiai, ortopédiai, mozgásszervi műtéteket és baleseteket követő utókezelésre szoruló esetekben alkalmazható, de idült nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegség kiegészítő gyógykezelésére is kiválóan alkalmas.

A szabadtéri fürdőzés élményét, a függőleges testhelyzetben történő mozgás előnyös élettani hatását, az egész tófürdő inhalatórium-jellegét, a kénes gyógyvíz hatását már a római korban is ismerték és alkalmazták a gyógyításban. Nem javasolt azonban fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, kezeletlen magas vérnyomás és terhesség esetén. Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban pedig a gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

A hévízi gyógyvíz mozgásszervi megbetegedések esetén is alkalmazható A hévízi gyógyvíz mozgásszervi megbetegedések esetén is alkalmazható Forrás: Egészségkalauz

– Hogyan vehetik igénybe a Hévízi Tradicionális Kúrát?

A hévízi gyógykezelések és terápiák társadalombiztosítási támogatással (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) évente két alkalommal is igénybe vehetők, járóbeteg illetve fekvőbeteg ellátási formában. Kérje, háziorvosa illetve szakorvosa véleményezett beutalóját. A gyógykúra igénybevétele előtt minden esetben orvosi vizsgálat szükséges, ahol a mozgásszervi panaszok felmérésén túl a szervezet általános állapotát szakorvos ellenőrzi. A Hévízen elvégzett orvosi a vizsgálat alapján egyénre szabottan összeállítja a kúraprogramot.

A Hévízi Tradicionális Kúra időtartama 2-3 hét, évente két alkalommal. A komplex fürdőgyógyászati ellátás legfeljebb 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra rendelhető (60, illetve 80 kezelésből állhat összesen).

A Hévízi tófürdőzést a társadalombiztosítás támogatja A Hévízi tófürdőzést a társadalombiztosítás támogatja Forrás: Egészségkalauz

Próbálja ki a hévízi víz gyógyító erejét, kérjen beutalót háziorvosától Hévízre! További információkért és szállásajánlatokért kattintson a www.heviz.hu oldalra.

Forrás: EgészségKalauz