Ezeket látta már?

Fényvédelem és napozás: így barnulhat egészségesen

UV-A, UV-B, napvédelem, melanóma, -bőrrák, bőrbetegség, egészségkalauz, bőrelváltozás, napozás,

Mit jelent a faktorszám, az UV-sugárzás és miért fontos a fényvédelem? A napfényt mindenki szereti, hiszen jó kedvre derít, energiát ad és lehetővé teszi a D-vitamin szintézist. Az érem túloldala azonban kegyetlen valóságot tartogat: a napsugárzás veszélyforrást jelent az egészségünkre.

Azt már jól tudjuk, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között nem tanácsos a tűző napon tartózkodni, és fontos, hogy megfelelő faktorszámú napvédőt használjunk. Az viszont már korántsem ilyen egyértelmű, hogy mit jelentenek a faktorszámok, vagy hogy pontosan mi is az UV-sugárzás.

A nap ibolyántúli sugarakat, azaz UV-A, UV-B és UV-C sugarakat bocsát ki. Ez a sugárzás évről évre egyre erősebb, amelyet nem csak a bőrünkön tapasztalhatunk meg, de észrevehetjük a környezetünkön is, például a napon szárított ruhák sokkal gyorsabban kifakulnak. A túlzásba vitt napozás a bőr korai öregedéséhez vezethet, károsodhatnak a kollagénrostok, pigmentálódást, bőrpírt, leégést, súlyos esetben pedig daganatos megbetegedést is okozhat.

Miért veszélyes az UV-sugárzás?

Felelős a bőr korai öregedéséért, csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát és károsítja a kollagénrostokat, a sejtek DNS-ét, így rákkeltő hatású lehet.

Mikor a legerősebb az UV-sugárzás?

Leginkább 10-16 óra kötött a magas az UV sugárzás, főleg a nyári hónapokban. Magas hegyekben, tengerparton, illetve az Egyenlítőnél.

Miért egyre erősebb az UV-sugárzás?

Mert egyre több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, így a globális felmelegedés roncsolja, elvékonyítja az ózonpajzsot, ezzel nő a káros UV sugárzás mennyisége.

Amit érdemes az UV-B sugarakról tudni:

 • Erőssége változó, a déli órákban éri el a csúcspontját
 • Ablaküvegen, felhőkön csak erősen szűrve hatolhat át.
 • Az UV-B sugarak felelősek a tartós lebarnulásért. 
 • A felhám felfogja az UVB-sugarak 85%-át, így mindössze ezek 15%-a éri el az irhát.

Az UVB-sugárzás mértéke függ az évszaktól, a szélességi foktól, a napszaktól és a tengerszint feletti magasságtól. Ezek a sugarak felelősek a bőr barnulásáért és a leégésért is, ami a bőr természetes riasztórendszere, amikor túl sok UVB-sugárzás éri. Az UVB-sugárzásnak hosszú távon karcinogén hatása van.

Amit érdemes az UV-A sugarakról tudni:

 • Az UV-A-sugarak mélyen a bőrbe hatolnak, szinte 50%-uk eléri az irhát.

A nap egész évben árasztja magából őket, és gond nélkül áthaladnak a felhőkön és az ablaküvegen. Ők felelősek a bőr (fénykárosodás okozta) öregedéséért, és szerepük van a szabad gyökök kialakulásában is. Ezek a molekulák a sejtszerkezetet és a DNS-t támadják. Karcinogén hatásuk is van, de kisebb mértékű, mint az UVB-sugaraknak.

Napfény, napártalom, fényérzékenység

A természetes napozást csak fokozatosan szabad elkezdeni, hogy a melanin termelés beinduljon, és a megfelelő védekezés kialakulhasson. Általános szabály az is, hogy 11 és 15 óra között, valamint azokon a napokon, amikor az előrejelzés szerint túlzottan magas az UV-sugárzás, tartózkodjunk az árnyékban. Az UV sugárzás mértékéről az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról (www.met.hu) mindenkor informálódhatunk.

A helyesen megválasztott napozószert körülbelül fél órával a napozás megkezdése előtt kell felvinni, és a nap folyamán ajánlatos többször megismételni, Ez a vízálló napozószerekre is érvényes. A napozószerek faktorszáma azt jelenti, hogy mennyivel tovább napozhatunk, mint védőréteg nélkül. (Másképpen: a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő x a naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit naponta a napon tölthetünk leégés nélkül.)

A hat hónaposnál fiatalabb babákat védjük a közvetlen napsugárzástól, mindig legyenek árnyékban! Fél éves kor után már náluk is használhatunk gyermekek számára készült napvédő szereket. Ezekben a készítményekben a nap sugarait nem kémiai anyagok nyelik el, hanem a bennük lévő fényvisszaverő cinkpaszta vagy titánlemezkék.

A megfelelő ruházat ugyanolyan fontos részét képezi a strandolásnak, mint a napozókrém. Törekedjünk minél szellősebb, természetes alapanyagú ruhák és kiegészítők viselésére, mint például vászon, pamut anyagból készült sapka, kalap, kendő. Fontos egy jó minőségű, garantáltan UV-szűrős napszemüveg is. Nagyon kell még figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására is, amely elsősorban ásványvíz legyen.

Ha mégis megtörtént a baj, a leégett bőrfelületet hűtsük vizes borogatással. Ezt követően bekenhetjük például aloe vera géllel is.

Egyes gyógyszerek, illetve növényi eredetű anyagok fényérzékenységet okozhatnak. Ilyenkor az (akár rövid ideig tartó) UV sugárzás bőrtüneteket kelthet. A tünetek leggyakrabban a napégéshez hasonlítanak, bizonyos esetekben a napfényérzékenység hosszabb távon megmarad, még ha már nem is szedünk a fényérzékenységet fokozó gyógyszert. A reakció mögött valószínűleg az immunrendszer kóros működése áll. Sokak bosszúságára a napsugárzás hatására ajakherpesz jelentkezhet. A napfény hatására a bőrön szeplők jelenhetnek meg.

Tévhit: a szoláriumozással megelőzhető a napégés. Míg a természetes napsütés okozta barnulásért az UV-B sugárzás a felelős, addig a szolárium csak UV-A sugarakat bocsát ki, amely a bőr mélyebb rétegébe hatol, és azonnali pigmentációt okoz. Ez azonban nem tartós, és nem véd a napsütés káros hatásaitól, mivel csak az előpigment sötétedik, a melanin (késői pigment) nem.

A következő esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz:

 • komoly égési sérülések (hólyagosodás, fájdalom)
 • napszúrás vagy hőguta tünetei (láz, hidegrázás)
 • kisgyermek esetében mindenképpen és várakozás nélkül

Az SPF legyen a saját bőrtípusunknak megfelelő!

6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

Ez is érdekelheti:

Ha vízálló, akkor sem elég egyszer felkenni!

A vízállóság azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyven percnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló esetében ez 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírások szerint megfelelően, legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben! Védelem az UV-A és UV-B ellen A naptejekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk a széles-spektrumú kifejezést, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt.

Miért fontos ez?

Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. A csomagolást böngészve ügyeljünk rá, hogy a termék az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújtson.

6 fototípus létezik, minden bőrtípus másképp barnul

Nem minden bőrtípus reagál ugyanúgy a napsugárzásra, hiszen mindenki a fototípusának megfelelően, eltérő mértékben érzékeny a fényre. Az alábbi 6 fototípus azt írja le, hogy az adott személy szervezete hogyan reagál a napsugarak okozta hatásokra. Minél világosabb valakinek a bőre (főleg az I-es és II-es, valamint a III-as fototípusba tartozók), annál fontosabb az erős fényvédelem használata.

 1. Fototípus I: tejfehér bőr (vörös haj), mindig leég, sose barnul, sok szeplő.
 2. Fototípus II: fehér bőr, mindig leég, mérsékelten képes barnulni, néhány szeplő.
 3. Fototípus III: világos vagy olajbarna bőr, néha leég, mindig barnul (enyhén vagy közepes mértékben), előfordulhatnak rajta szeplők.
 4. Fototípus IV: olajbarna bőr, ritkán ég le, mindig barnul (erősen), nincsenek szeplői.
 5. Fototípus V: barna bőr, sose ég le, mindig barnul (nagyon erősen), nincsenek szeplői.
 6. Fototípus VI: fekete bőr, sose ég le, nincsenek szeplői.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához