Ezeket látta már?

Nem jó a csapvíz Magyarországon? Eljárást indított az Európai Bizottság

csapvíz

Az EB szerint 13 ivóvíz-ellátási körzetben a víz arzén és a bór tartalma nem megfelelő.

Több kötelezettségszegési eljárás elindításáról döntött Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, az egyéb ügyek között azonban ott van az ivóvízminőség problémája is, amelyben egyelőre nem tettünk túl nagy előrelépést a bizottság szerint, sőt ultimátumot kaptunk. A bizottság felszólította Magyarországot (INFR(2016)2047), hogy tegyen eleget az ivóvíz-irányelvben (98/83/EK irányelv) előírt követelményeknek – derült ki a bizottság kötelezettségszegésekkel kapcsolatos határozatait tartalmazó rendszeres csomagjából. A csomagban vannak egyébként más magyar vonatkozású esetek is. - írja a Pénzcentrum

A tagállamok kötelesek gondoskodni arról, hogy az emberi fogyasztásra szánt víz egészséges és tiszta legyen, ami annyit jelent, hogy az ivóvíznek a mikroorganizmusoktól, a parazitáktól és minden olyan anyagtól, amely potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre mentes kell lennie. Az ivóvíz bórra, fluoridra, nitritre és arzénre vonatkozó határértékeit összhangba kell hozni az irányelvben előírt határértékekkel.

Leírják, hogy az EU-hoz való csatlakozást követően Magyarország átmeneti mentességet élvezett, ez az időszak azonban lejárt, ellenőrzést végeztek, és 66 ivóvíz-ellátási körzetet nem találtak megfelelőnek. Az első felszólítást 2016-ban küldték, azonban 13 ivóvíz-ellátási körzet az arzén és a bór tekintetében továbbra sem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek.

Az EB egyelőre 2 hónapot vár Magyarország válaszára, hónap áll rendelkezésre a válaszadásra és a szükséges intézkedések meghozatalára, és az intézkedések megtételére, de ha erre nem kerül sor, akkor az EU Bírósága elé viszi az ügyet.

Olvasson tovább! Vízivás: innen tudhatja, hogy eleget iszik

Forrás: EgészségKalauz