Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kiadós esővel, frontokkal köszönt be a hideg ősz!

meteorológia, ősz, eső, zivatar, orvosmeteorológis, pollenjenetés, front

Este nyugatra záporokkal, zivatarokkal érkezik meg az őszies időt hozó front.

A nyáriasan meleg délutáni órákat követően ma este a nyugati tájainkat eléri annak a hullámzó frontrendszernek a felhőzete, amely meghozza az igazi őszt.

A felhőzettel együtt csapadék is érkezik, a nedves, labilis légrétegzettség kedvezni fog a záporok, zivatarok kialakulásnak. A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél kísérheti.

Szerdától megérkezik az igazi ősz, egy hullámzó frontrendszer, majd egy annak déli ágán képződő mediterrán ciklon hatására csapadékosra, hűvösre fordul időjárásunk.

Gyakran fáj a feje? Nem csak front lehet az oka - kattintson!

A jelenlegi számítások szerint szerdától péntekig a keleti, északkeleti tájak kivételével sokfelé számíthatunk kiadós esőre, összességében többfelé 20-30 mm is lehullhat, sőt elsősorban a Dunántúl déli felén 30, akár 40 mm-nél több is összejöhet.

Ezzel együtt északira, északkeletire fordul a szél, főként a Dunánúlon kísérhetik többfelé erős lökések. Búcsút inthetünk a vénasszonyok nyarának, a hét második felében már sehol sem érjük el a 20 C-fokot, sőt a tartósan csapadékos tájakon 11-13 C-foknál a délutáni órákban sem lesz melegebb. Nincs mese tehát, itt az igazi ősz, indulhat a fűtési szezon.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer hatására borongósabb, hűvösebb idő jön, sokfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra is. Az ország nagy részén a délkeleti, nyugaton az északas szelet kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délután 12-22 C-fok várható, keleten számíthatunk melegebbre.

Csütörtökön többfelé készülhetünk kiadós esőre, keleten, északkeleten marad szárazabb az idő. A szél élénk, nyugaton, délnyugaton és északon, északkeleten többfelé erős lesz. Délután 11-20 C-fok valószínű, keleten mérhetjük majd a magasabb maximumokat.

Pénteken az erősen felhős, borongós időben az északi, északkeleti országrész kivételével még több helyen előfordulhat csapadék. A szél élénk, északon, északkeleten erős lesz. Napközben 11-17 C-fokra készülhetünk.

Hétvégén is hűvös, szeles őszi idő várható, csapadék is előfordulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden napközben nem lesz front felettünk, de az ilyenkor szokásosnál melegebb idő megviselheti az érzékenyebbek szervezetét, melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Körükben migrén, általános fáradtság, dekoncentráltság alakulhat ki. Vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, szédülés, rosszullét jelentkezhet.

Az esti óráktól nyugaton viszont már együttesen jelentkezhetnek hideg- és melegfronti tünetek is. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Pollenjelentés

A parlagfű virágporának mennyisége fokozatosan csökken, de az elmúlt napok száraz, meleg időjárása következtében több helyen még tüneteket okozó közepes szintet ér el.

Más allergén növények pollenszintje jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé nagyon magas szintet ér el.

Forrás: Időkép/Egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához