Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szinte már kibírhatatlan lesz a mai hőség!

orvosmeteorolgia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, front, fronthatás

Szombaton napközben nem várható fronthatás, tetőzik a hőhullám. A szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, de rajtuk kívül is már sokakat kimerített az extrém hőterhelés.

Szombaton délután a nyugati tájakat egy hidegfront közelíti meg, de csak este éri el térségünket. Fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik a nagy meleg, sőt, a kánikula még elviselhetetlenebbé válik. A front előtt még délnyugat felől forró levegő érkezik, a csúcshőmérséklet 34 és 41 C-fok között tetőzik.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hosszúra nyúlt hőhullámot és extrém hőséget is, most pedig a fülledtség is növekszik! Ha rosszulléteket tapasztal, vagy sokat fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Szombaton is tovább tart a hőség, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet

A nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi szervezetünket. Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse.

  • Leginkább a szívbetegek,
  • az idősek,
  • és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek,

A forróság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő, különösen a mélyebb völgyekben.

Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság

A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

Napközben nyugaton, illetve estétől máshol is a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

Estétől északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami csak átmeneti lesz.

Szabadtéri tevékenységek:

A déli órákban kerülendő a tűző napsütés, fontos, hogy hűvös, árnyékos helyen töltse a legmelegebb órákat! A napszúrás és a hőguta veszélye mellett a kiszáradás kockázata is rendkívül nagy.

Légszennyezettség:

A légszennyezettség tovább növekszik. A nagy meleg hatására a felszínközeli ózon feldúsulására lehet számítani, főleg a belvárosok forgalmas csomópontjaiban, és többfelé már magas a légszennyezettség!

Balesetveszély:

A közlekedők türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson. Gyereket, vagy más élőlényt még néhány percre se hagyjon az autóban, pillanatok alatt felforrósodik az utastér!

Pollenek, allergia, parlagfű

  • A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja csökken, alacsony, helyenként még közepes szinten lehet jelen.
  • A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas koncentrációban alakul.
  • Az útifű, libatop- és kenderfélék virágporának mennyisége alacsony-közepes.
  • Egyes állomásokon már regisztrálták a levegőben a parlagfű, valamint az üröm pollenszemeit is.
  • A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országszerte eléri a magas-nagyon magas szintet.
Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika