Ezeket látta már?

Repülővel megy nyaralni? Ezt jó, ha tudja

utazás, repülési betegség

Ha repülővel utazunk nyaralni, és átrepülünk néhány időzónát, jelentkezhetnek a jetlag kellemetlen tünetei.

A világon 38 időzónát különböztetnek meg. Minden ország maga választja ki, hogy melyikhez igazodik. Fontos tudni, hogy nem mindenhol veszik figyelembe a nyári időszámítást, máshol a dátumválasztó vagy az ország mérete okoz problémát - írja a kiwi.com.

1. Nyári időszámítás Arizónában

Arizona az egyetlen szárazföldi amerikai állam, amelyik nem alkalmazza a nyári időszámítást, és egész évben az UTC-7-es időszámítás szerint működik. Ez 1968 óta így van. Ennek az az oka, hogy ebben az államban nagyon meleg van. Ha nyáron előre állítanák az órákat, akkor az arizonai esték még melegebbek és kellemetlenebbek lennének. Azonban nem árt tudni, hogy ehhez képest az Arizónában lévő indián rezervátumokban több helyen a nyári időszámításhoz igazodnak.

2. Egy különleges reptér Ausztráliában

Gold Coast városa Queensland állam délkeleti határán helyezkedik el. Ebben az ausztrál államban nem veszik figyelembe a nyári időszámítást. A szomszédos államban, Új-Dél- Wales-ben viszont igen. Az államok közötti határ szinte pontosan kettévágja a Gold Coast repülőteret, a kifutópályával együtt. Elméletileg a nyári hónapokban induló járatok az egyik időzónában hagyják el a terminált, és a másikban szállnak fel a földről. A gyakorlatban - és bölcsen - a repülőtér úgy döntött, hogy kizárólag a queenslandi idő szerint működik.

3. Kína, az egységes(?)

Kínában a mérete miatt öt különböző időzóna szerint kellene számolni az időt. Azonban az országban mindenütt az UTC+8, a pekingi idő van érvényben. Természetesen ennek következményei azonban korántsem egyszerűek. Nyugat-Kínában a munkaidő később kezdődik, mivel a nap jellemzően csak 10 órakor kel fel.

Hszincsiangnak, a legnyugatibb autonóm régiónak, saját, nem hivatalos időzónája van - UTC+6 -, amit nagyrészt csak az ujgur népcsoport vesz figyelembe. Az ujgurok Hszincsiang lakosságának mindössze 50%-át teszik ki. Ez azt eredményezi, hogy két különböző idő létezik egy társadalmon belül.

4. A II. világháború öröksége

A napidő szerint Spanyolországnak, Andorrának, Franciaországnak, Monacónak, Belgiumnak, Luxemburgnak és Hollandiának az UTC-időzónát kellene igazodnia, amely a többi nyugat-európai ország, az Egyesült Királyság, Írország és Portugália időzónája. De nem így van. Ezek az országok egy órával előrébb járnak: az UTC+1, vagyis a közép-európai időhöz (CET) igazodnak.

Ennek az az oka, hogy a második világháború alatt ezekben az országokban az órákat egy órával előrébb állították, hogy igazodjanak a németországi időhöz.

5. Dátumválasztó bonyodalma

A nemzetközi dátumvonal egy képzeletbeli határvonal a Csendes-óceán mentén, amely két egymást követő naptári napot választ el egymástól. Elméletileg a dátumvonal közvetlen két oldalán lévő időzónák UTC-12 és UTC+12. De ez a gyakorlatban nem mindig így működik.

Szamoa 2011-ig az UTC-11-es időszámítás szerint működött. Ekkor az ország teljesen kihagyta december 30-át, mivel a dátumvonalat átrajzolták. Az UTC+13 szerint számolják az időt, hogy gazdasági okokból közelebb kerülhessenek időben Ausztráliához és Új-Zélandhoz. A szomszédos Amerikai Szamoa azonban a dátumvonal túloldalán maradt, így most a két szigetcsoport között 24 óra a különbség, annak ellenére, hogy csak mintegy 150 kilométerre vannak egymástól.

Jetlag: ekkor jelentkezhet

Az időeltolódás okozta jetlag kellemetlen hatása, hogy a biológiai óránk nagyon rövid idő alatt jelentősen eltolódik, az időzónák átlépése pedig alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket és ingerlékenységet okoz.

Manapság repülővel néhány óra alatt akár a világ másik felére is eljuthatunk. Ez azonban a cirkadiánritmusunk zavarát is okozza. A saját belső biológiai óránk – mely többek között az elalvást és az ébredést is szabályozza – igazodik ahhoz az időzónához, amelyben élünk, vagyis általában akkor ébredünk fel, amikor kezd világosodni, és akkor álmosodunk el, amikor sötét lesz.

Ez azonban az új időzónában egyszerűen máskor történik meg, vagyis a szervezetünk normális, megszokott ritmusa felbomlik.

Jetlag: így borítja fel az utazás a bioritmusunkat - olvasson tovább!

Az, hogy mennyi idő alatt "állunk át", vagyis igazodunk az új időzónához, több dologtól függ, többek között például az utazás irányától vagy attól, hogy milyen messze megyünk, és természetesen az egyéni jellegzetességektől is.

A jetlag legjellegzetesebb tünete az alvászavar: nehezebben alszunk el, az alvásunk nyugtalan és nem elég pihentető, reggel pedig vagy túlságosan korán ébredünk fel, vagy alig bírunk kimászni az ágyból. Emellett megtapasztalhatunk ingerlékenységet, idegességet, fáradékonyságot, a kognitív képességek zavarait is. A jet-lag az emésztésünkre is hatással van, étvágytalanságot, a székelési szokások megváltozását vagy székrekedést is okozhat.

A jetlag tünetei

A jetlag tüneteihez legalább 2-3 időzóna átlépése szükséges. A jet lag tünetei általában nem igényelnek kezelést. Ha valaki gyakran utazik, és jelentős mértékben zavarja az időzónák átlépése, kérhet gyógyszeres, vagy egyéb terápiát orvosától.

  • Alvászavar – álmatlanság, korai ébredés, nagymértékű aluszékonyság
  • Nappali fáradtságérzés
  • Koncentrációzavar napközben
  • Gyomor-bélrendszeri zavar, hasmenés/székrekedés
  • Rossz közérzet
  • Izomfájdalom
  • Menstruációs zavar   
  • Igen ritkán előfordulhat repüléssel kapcsolatosan szívinfarktus vagy stroke, de ez természetesen nem csak az időzónák átlépésével hozható összefüggésbe.
Forrás: kiwi.com