Ezeket látta már?

Így készíthet gyulladáscsökkentő aranytejet otthon

aranytej, gyulladáscsökkentő, gyulladások, metabolikus szindróma, kurkuma, gyömbér, fahéj, feketebors, kardamon, antioxidáns, egészséges életmód

Az aranytej egy indiai eredetű ital, melyben olyan értékes fűszereket találunk, mint a kurkuma, a gyömbér és a fahéj, ezeknek köszönheti aranyló színét és persze a nevét is.

Az aranytejbe való fűszerek önmagukban is jót tesznek a szervezetnek, együtt fogyasztva pedig felerősíthető a hatásuk. Lássuk, miért is érdemes fogyasztani az aranytejet!

  1.  Az aranytej fő összetevői, a kurkuma, a fahéj és a gyömbér egyaránt jól ismerek antioxidáns hatásaikról. Az antioxidánsok nemcsak az oxidatív stressz káros hatásai ellen védenek, de az öregedési folyamatokat is lassítják!
  2. A kurkumának és a gyömbérnek egyaránt vannak gyulladáscsökkentő hatásaik, ezzel pedig számos betegséget segíthetnek megelőzni. A krónikus, mikroszkopikus gyulladások szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri panaszok vagy a metabolikus szindróma kialakulásában is.
  3. A gyulladáscsökkentő hatások közvetlenül is érvényesülhetnek, például az ízületi gyulladásokkal összefüggő panaszok esetén. Tudományos kutatások során bizonyították, hogy a gyömbér és a kurkumin rendszeres fogyasztása enyhíti az ízületi fájdalmakat és az ízületi merevséget.
  4. Eredeti hazájában, Indiában az aranytejet megfázás ellen is alkalmazzák. A benne található fő összetevők (így a kurkuma, a gyömbér, a fahéj és a méz) serkentő hatással vannak az immunrendszerünkre és segíthetnek legyőzni a fertőzéseket.
  5. A gyomorbántalmak, emésztési panaszok esetén is jó hatással lehet az aranytej fogyasztása. A gyömbér és a kurkuma egyaránt serkenti az emésztést, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a puffadást is.

Hogyan készítsük aranytejet otthon?

Az aranytej elkészítése meglepően egyszerű.

HOZZÁVALÓK

  • 400 ml tej, kókusztej vagy más növényi tejhelyettesítő
  • 1 púpos teáskanál kurkuma
  • 1 késhegynyi őrölt feketebors
  • 1/2 teáskanál mandula olaj vagy ghí
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér 
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt kardamom
  • 1 teáskanál méz
  1. A tejben vagy növényi tejhelyettesítőben keverje el az összes hozzávalót, kivéve a mézet, majd óvatosan forralja össze, figyelje amíg bugyborékolni kezd.
  2. Csökkentse a hőt, és hagyja rotyogni, gyöngyözve főni még 10 percig, amíg az összes hozzávaló beolvad.
  3. Vegye le a tűzről, fedje le, hagyja hűlni 5 percig, majd szűrje le (nagyobb gézdarab vagy textilpelenka segítségével), és ízesítse mézzel.
  4. Más fűszereket is tehet bele, kipróbálhatja például ánizzsal vagy csillagánizzsal ízesítve is.

Megjegyzés: a feketebors segíti a curcumin hatóanyag felszívódását, de ha gyomorérzékenységban, reflux vagy más gyomorbántalmakban szenved, akkor ezt a hozzávalót nyugodtan hagyja ki.

Forrás: Almapatika