Ezeket látta már?

Koleszterincsökkentés rizzsel

2009.07.01. Módosítva: 2016.06.28.

Vannak, akik emelkedett vérkoleszterin szintjük csökkentésére a jól bevált gyógyszereket mellékhatások miatt nem szedhetik, de áttérhetnek olyan kosztra, amely erre is jelent megoldást. A biztató hírt bizonyító vizsgálat eredményeit az Annals of Internal Medicine tudományos folyóirat közölte.

A vörös rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket a Monascus purpureus élesztőgombával kezelik. A kínaiak évszázadok óta használják ételek tartósítására, fűszerezésére. De az egész világon is régóta ismerik: a kínai konyha legismertebb remeke, a pekingi kacsa ennek köszönheti különleges színét.

Leírások szerint a kínai orvoslás egy évezrede alkalmazza különféle betegségek kezelésére. David Becker amerikai szakorvos a betegeitől hallotta, hogy a "rossz" koleszterin csökkentésére alkalmazott, egyébként igen hatásos gyógyszert, a sztatin tablettát nem szedték tovább, mert kellemetlen mellékhatást, izomfájdalmakat tapasztaltak.

A laboratóriumi mérések viszont azt mutatták, hogy koleszterin vérszintjük nem emelkedett, a tabletták bevételének abbahagyása ellenére sem. Kiderült: ezek a betegek hallottak arról, hogy már voltak olyan vizsgálatok, amelyek szerint a vörös rizs rendszeres evésével a vérkoleszterin csökkenthető. A gyógyszerről tehát vörös rizs fogyasztására tértek át - és igen eredményesen.

Becker és munkacsoportja ezért megvizsgált 62 olyan beteget, aki a sztatin gyógyszer okozta izomfájdalmak miatt nem kívánta a további kezelést. Véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport egyik fele naponta 1800 milligramm vörös rizst evett az egyébként is igen egészséges, mediterrán étrend részeként, a többiek fél éven keresztül csak a mediterrán diétát fogyasztották - vörös rizs nélkül.

Valamennyi vizsgálati alany rendszeres testmozgást végzett, és relaxációs kezelést is kapott. Már három hónap után a vörös rizzsel kezelt csoportba tartozó személyek "rossz" LDL-koleszterin szintje jelentősen alacsonyabb lett, mint a másik csoport tagjaié.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatban pontosan ismerték a vörös rizs adagját és minőségét, a kereskedelemben kapható ételek hatóanyagtartalma azonban kiszámíthatatlanul különbözhet. Szerintük mielőtt általánosan használnák koleszterin csökkentésre, szükséges volna, hogy az illetékes hivatal pontosabban ellenőrizze a táplálék-kiegészítők vagy bioételek összetételét.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához