Ezeket látta már?

Már gyanú esetén sem árusítható a veszélyes élelmiszer!

2010.04.15. Módosítva: 2015.11.04.

Minden esetben eleget tesznek a magyarországi kereskedők annak a követelménynek, amely szerint már gyanú esetén is le kell venni a polcról az egészségre káros anyagokat tartalmazó élelmiszereket - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében.

A szövetség emlékeztet rá, hogy az elmúlt napokban több élelmiszerről derült ki: a hatályos élelmiszerbiztonsági előírások alapján nem forgalmazhatók. Példaként említették az antibiotikummal fertőzött mézet, a rovarölőszer-maradékkal szennyezett marokkói paprikát, illetve a növényvédőszerrel szennyezett bébiételt, vagy a Reál Listeriával fertőzött egyes párizsiját és sonkáját.

A vásárló kártalanítása minden esetben a kereskedő feladata, a hibás élelmiszert vissza kell vásárolni, és nem kötelezhető a vevő az áru "levásárlására" - ismerteti a szövetség.

Hangsúlyozzák: az elmúlt napokban feltárt élelmiszerbiztonsági problémákat az alapanyag fertőzöttsége, rossz kezelése okozta a kereskedelmi forgalmazást megelőző időszakokban. Megerősítették azt is, hogy a kereskedők együttműködésre törekszenek a gyártókkal, a beszállítókkal a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához