Ezeket látta már?

Rákkeltő, májkárosító anyagot találtak az Abonettben - nem először fordult elő

aflatoxinok, aflatoxin, Abonett, extrudált kenyér, termékvisszahívás, mikotoxin

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

 • Bejelentő: Abonett Kft.
 • Termék megnevezése: Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel, 100 g
 • Márka: Abonett
 • Probléma jellege: Határérték feletti aflatoxin tartalom
 • Minőségmegőrzési idő: 2023.08.20 
 • Tételszám: 20.08.2023
 • Kiszerelés: 100 g
 • Gyártó: Abonett Kft. 
 • Gyártói intézkedés: Termékvisszahívás
Az Abonett az alábbi termék 24102023 minőségmegőrzési idejű és 5997148703625 EAN kódú tételét is visszahívja az alábbi okok miatt Az Abonett az alábbi termék 24102023 minőségmegőrzési idejű és 5997148703625 EAN kódú tételét is visszahívja az alábbi okok miatt Forrás: Nébih

A gyártó visszahívja az üzletekből az Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel százgrammos termékét, mert a megengedettnél magasabb lehet benne az aflatoxin.

A visszahívás a 2023. 10. 24. minőségmegőrzési idejű, 5997148703625 EAN-kódú, KT01001 cikkszámú termékekre vonatkozik. Az érintett termék az Abonett honlapján is megadott címre visszaküldhető. A Spar és Auchan üzletek a fenti adatokkal azonosított termékeket a vásárlás helyén visszaveszik.

A terméket gyártó cég arra kéri a vásárlóit, hogy küldjék vissza nekik a fenti azonosító adatokkal rendelkező terméket a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre. A postaköltséget állják, és kompenzációt is ígérnek.

Nem a mostani az első alkalom, hogy a gyártónak vissza kell hívnia ugyanezt a terméket, ráadásul épp az aflatoxin miatt. Július végén a 2023. augusztus 20-i minőségmegőrzési idejű tételeknél kellett megtennie ugyanezt.

Az aflatoxin már kis mennyiségben is mérgező, májkárosító és rákkeltő hatással bír. Több élelmiszer és takarmány aflatoxintartalmát is uniós határozat szabja meg.

Reagált az Abonett

„A fogyasztók egészsége mindennél fontosabb az extrudált termékeket gyártó Abonett Kft. számára. A több mint 35 éves múltra visszatekintő családi cég a vásárlói iránti maximális felelősségérzet miatt kiemelt figyelmet fordít a minőségi alapanyagok beszerzésére és ezek szakszerű feldolgozására” – közölte az Abonett az Index-szel.

Az Abonett Kft. évtizedek óta foglalkozik extrudált kenyerek gyártásával. Célja, hogy kiemelkedő minőségű, adalékanyagmentes, magas tápértékű extrudált kenyereket kínáljon a fogyasztóknak, amelyek segítenek egészségük és mindennapi jóllétük megőrzésében

– áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a fogyasztók biztonságának érdekében visszahívták a terméket határérték feletti aflatoxin-tartalom gyanúja miatt.

„Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról” – közölte a cég.

Mik azok a mitoxinok?

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az

 • Aspergillus flavus
 • Aspergillus parasiticus 
 • és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok.

Mitokoznak az aflatoxinok a szervezetben?

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Nébih